Magazin > Film & Glasba & TV
20 ogledov

Ni prostora za mladce

Justin Bieber Žurnal24 main
Prodaja albumov pri nas. Zakaj je slovenski trg ostal v nekem drugem času.

Glasbeni trg. Po prodaji albumov je v Sloveniji trenutno na prvem mestu ameriški najstniški idol Justin Bieber z Believe: Acoustic, ki je na drugo mesto izpodrinil domače uporniške Kombinatke. Na tretjem mestu so narodnozabavni Modrijani (Ti, moja rožica), sledi hrvaška pevka Severina (Dobrodošao u klub), na petem mestu pa je Adele z albumom 21, ki je izšel sicer že pred tremi leti.

"Krivi so stari uredniki"

"Slovenski trg je tako medijsko kot sicer ostal v nekem drugem času, ker ne zna komunicirati z mladimi. Izvajalci pridejo do nas, med populacijo, ki je zanje zanimiva, v nekaj letih; mediji ne postavljajo spomenikov in naslovnic novoprispelim glasbenikom. Klasičen primer je Adele – masa je potrebovala ekstremno dolgo, da jo je kupila. Radijske postaje vrtijo glasbo iz osemdesetih in devetdesetih, za delavke v službah in gospodinje doma, vljudno in sredinsko – slovenski glasbenik, ki največ nastopa, je jasno povezan v gasilsko ali sorodno veselico. Do tega je prišlo, ker uredniki in drugi niso pravočasno medse spustili mlajših ljudi. V redakcijah še vedno držijo starce, za katerimi je bilo že davno konec tako ure kot frizure," je o slovenskem trgu kritičen glasbeni novinar na Radiu Študent Mare Godnjavec - Jizah. Prepričan je, da starejši uredniki niso znali komunicirati z mladimi o pomenu glasbe, a dodaja, da določeno vlogo pri nas odigrata tudi splet in nenavajenost Slovencev, da bi kupovali glasbo prek spleta.

Trenutni najbolje 
prodajani albumi v 
Sloveniji:

1. Justin Bieber – Believe: Acoustic

2. Kombinat – Kombinat

3. Modrijani – Ti, moja 
rožica

4. Severina – Dobrodošao u klub

5. Adele – 21

Trenutno najbolje 
prodajani albumi v Veliki Britaniji:

1. Les Miserables – OST

2. Jake Bugg – Jake Bugg

3. Biffy Clyro – Opposites

4. Emeli Sande – Our 
Version Of Events

5. Fleetwood Mac – Rumours

Trenutno najbolje 
prodajani albumi v ZDA:

1. Josh Groban – All That Echoes

2. Tim McGraw – Two Lanes of Freedom

3. Različni izvajalci – Now 45

4. Mumford & Sons – Babel

5. Andrea Bocelli – Passione

Komentarjev 1
  • girl36 13:12 17.februar 2013.

    Ok jaz sem npr. letos kupila Mumford and Sons. Najbolj prodajani v Sloveniji - KATASTROFA! Razen Adele, ampak to pa je tudi že staro, prav tako Modrijani ... Ah ...