Magazin > Film & Glasba & TV
112 ogledov

"Ničesar ne poskušava dokazati“

2cellos Žurnal24 main
Najbolj vroča violončelista Stjepan Hauser in Luka Šulić, ki sestavljata duo 2Cellos, sta izdala že tretji album (Celloverse), za katerega pravita, da je najboljši od vseh.

Kako sta izbirala pesmi, ki so pristale na tretjem albumu?
Odločila sva se za pesmi, ki so nama všeč, ki nama nekaj pomenijo in pri katerih je bilo možno narediti zanimiv aranžma. Na tem albumu boste našli vse – od klasike, do rocka, popa, elektronske plesne glasbe, pa vse do filmskih pesmi in metala.

Kako bi opisala Celloverse? V čem se razlikuje od ostalih dveh albumov?
Ta album je najboljši od vseh. Napredovala sva v igranju, aranžmaji so bolj zanimivi, produkcija pa boljša kot pri prejšnjih dveh albumih. Tudi zvok je močnejši. Album sva sama producirala, zato sva si lahko vzela čas, da ga izpilimo in da pesmi zvenijo točno tako, kot sva si to predstavljala. Zanimivo je tudi dejstvo, da sva večino materiala posnela v hotelski sobi v Las Vegasu (medtem, ko sva nastopala z Eltonom Johnom). Naknadno smo material zmiksali v Zagrebu, in sicer s producentom in prijateljem Filipom Vidovićem. Za ta album smo odkrili formulo, ki deluje fenomenalno in je našim oboževalcem všeč. Gre za kombiniranje klasične glasbe z drugimi zvrstmi. Vse se je začelo s pesmijo Thunderstruck, prvim siglom na novem albumu. To je hard rock pesem, ki smo jo pokombinirali z baročno glasbo in nastal je “BaRock”. Pokazali smo, da imata ti dve glasbeni zvrsti več skupnega, kot smo si dotlej lahko predstavljali. Podobno formulo sva uporabila tudi pri pesmi The Trooper (Iron Maiden), ki sva jo pokombinirala z Rossinijevo uverturo in tako združila na videz nezdružljivo. Na podoben način sva se lotila tudi Aviccijevega hita Wake Me Up. Ker je Luka velik ljubitelj filmske glasbe, boste na tem albumu našli tudi to zvrst.

"2Cellos sta dokazala, da sta rock zvezdnika." To je bil naslov ene prvih recenzij Celloverse. Sta to poskušala dokazati?
Ničesar ne poskušava dokazati. Sva, kar sva, popolnoma naravna, iskrena in izvirna. Delava tisto, kar čutiva, da morava delati. V veselje nama je, da lahko svoje ideje, strast in ljubezen izražava prek violončela, in to na toliko različnih načinov, saj ta inštrument ponuja neomejene možnosti.

Z drugim albumom menda nista bila najbolj zadovoljna. Stjepan je rekel, da "zanj ni bil pravi čas“. Kaj točno ni bilo po vajinih pričakovanjih?
Celloverse bi moral biti v bistvu drugi album. To bi bilo logično, saj sva se še vedno ukvarjala z razvijanjem zvoka in umetnostjo aranžiranja. Prehitro sva sodelovala z gosti, se pravi z drugimi umetniki. A producent in založniška hiša so imeli drugačne ideje. Vztrajali so, da že pri drugem albumom sodelujem z gosti. To nič več pomembno, saj ima vsak album svoj čar in je odraz časa, v katerem je nastajal.

Tokratni album sta producirala sama. Zakaj?
Hotela sva se vrniti h koreninam. Tudi začela sva popolnoma sama. Imela sva jasno vizijo o tem, kako naj na tem albumu zvenijo posamezne note in aranžmaji. Da sva prišla do tega rezultata, sva potrebovala svobodo in čas. Med snemanjem drugega albuma sva se od Boba Ezrina zelo veliko naučila in to znanje nama je pri tretjem albumu prišlo zelo prav.

Obstaja pesem, ki se je ne bi upala lotiti oziroma sta se je, a vama priredba ni uspela?
Obstaja več pesmi, ki bi jih želela igrati, a na žalost ne ustrezajo violončelu. To so predvsem pesmi, ki temeljijo na besedilu. Če je pesem melodična, je verjetnost, da bo ustrezala violončelu, zelo velika. Tudi pesmi, ki imajo močan "riff“, ponavadi zelo dobro zvenijo tudi na violončelu.

Nastopala sta po vsem svetu. Kje so oboževalci najbolj goreči?
Z oboževalci imava same fenomenalne izkušnje, saj so naju povsod sprejeli z veliko žara in ljubezni.

Na vajine priredbe so se odzivali tudi avtorji. Od koga ste prejeli najlepšo pohvalo?
Za naju ni lepšega komplimenta in priznanja kot to, da avtorji video najine pesmi objavijo na svojih uradnih straneh. To so doslej naredili že Nirvana, Iron Maiden, Guns N' Roses, Green Day, Avicii, U2, družinski člani Michaela Jacksona in Quincy Jones. Vsi našteti so bili nad priredbami navdušeni in polni hvale in podpore.

V spotu za Wake me up igrata starčka. Si tako predstavljata vajino starost?
Super bi bilo, če bi bila pri tej starosti še vedno pola žara, volje, energije in navdušenja. Upava, da ne bova nikoli izgubila razigranosti in otroka v sebi.

Pred vama je turneja. Vaju bomo videli tudi v Sloveniji?
V Ameriki naju čaka največja turneja doslej – 42 koncertov v 40 dneh. Turneja je že razprodana. Prihodnje leto pa imava v načrtu tudi koncert v Sloveniji, kamor se rada vračava, saj je publika vedno fenomenalna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.