Magazin > Film & Glasba & TV
13 ogledov

"Nikoli se ne bomo naučili vsega"

Jimmy Doherty v Darwinovem vrtu
1/8
Open University Worldwide Ltd
V začetku oktobra na Viasat Nature prihaja serija v treh delih: Jimmy Doherty v Darwinovem vrtu. Pred tem smo se na kratko pogovorili z glavnim junakom serije in o njegovem odnosu s Charlesom Darwinom.

Naravoslovec Charles Darwin si pri zbiranju dokazov za teorijo evolucije ni mogel pomagati z moderno genetiko in analizo DNK, zato se je zatekel k domiselnim poskusom, ki jih bo poskušal ponoviti Jimmy Doherty, kmetovalec in entomolog. Jimmy si bo umazal roke s kopanjem luknje na Darwinovem vrtu v Kentu, da bi nam pokazal boj za obstanek, po vrvi se bo spustil s pečine, da bi raziskal starost Zemlje in semena en mesec namakal v slani vodi, da bi dokazal, da lahko prečkajo oceane. Tudi preizkus s črvi in glasbo bo izvedel, samo da bi nam pokazal, kako daleč je šel Darwin, da bi razumel evolucijo. 

S ponavljanjem teh poskusov Jimmy odkriva Darwinovo dinamično osebnost in hkrati še skrivnosti evolucije. Raziskuje tudi Darwinova razmišljanja o evoluciji človeka, ki jih je objavil šele proti koncu svojega življenja.

Še vedno živimo v svetu, kjer večina ljudje verjame, da nas je ustvaril Bog, ne evolucija. Kako bi vi razložili to razliko, kakšno je vaše mnenje o tem? Kdo nas je ustvaril, Bog ali evolucija?
Dokler imamo trdne dokaze in lahko iz njih sestavimo sestavljanko, je to zame dovolj, a vseeno spoštujem druge ljudi, ki verjamejo v Boga. Vendar trdni dokazi na eni strani in neko prepričanje brez dokazov na drugi, mi kaže na to, da je evolucija odgovorna za to, zakaj je na svetu toliko raznolikosti.

Sami ste izvedli že precej Darwinovih eksperimentov, kateri je vaš najljubši?
Mislim, da preizkus s črvi, saj so te živali fantastični inženirji. Darwin jih je natančno preučeval in to, kako premikajo zemljo. V bistvu lahko premaknejo na tone prsti, zato so naravni inženirji naše pokrajine. Prav tako mi je bilo zelo zanimivo, ko je testiral, kako črvi poslušajo glasbo. Tudi mi smo jih dali v velike posode, jih položili na klavir in opazovali, kako se odzivajo na glasbo. To se mi je zdelo precej neverjetno.

Kaj bi ga vprašali, če bi bil še vedno živ?
Zakaj si je pustil rasti brado? Ne, ne bi ga vprašal tega (smeh). Ampak mislim, da bi mu brki bolj pristajali, kajneda? Kaj bi ga vprašal ... Najbrž bi ga vprašal, kako težko je bilo odraščati v tako verni družini in ob ženi Emmi, ki je bila predana kristjanka. Kajti tudi sam se je zelo boril z vero. Veliko otrok je izgubil zaradi genetskih bolezni, kar je bilo zagotovo zelo težko zanj in najbrž se je ves čas spraševal, zakaj, če obstaja Bog, se mu to dogaja? Takrat je izgubil vero v Boga in rad bi ga vprašal, kakšen boj je bil to zanj. Vprašal pa bi ga tudi, zakaj svojih del ni objavil že prej.

To je zanimivo, nisem vedela, da je prestajal to.

Ja, hotel je postati župnik, hotel je biti del cerkve.

Čeprav smo se od njega naučili veliko, o naravi in našem obstoju vsak dan izvemo nekaj novega. Koliko se moramo še naučiti?
Neskočno! Nikoli se ne bomo naučili vsega. Še vedno se moramo veliko naučiti tudi iz primerkov, ki smo jih že odkrili. Vsak dan odkrivamo nove vrste, tudi zato, ker ves čas raziskujemo, seciramo, ... Neskončno stvari se moramo še naučiti, tudi to, kako ob vsej raznolikosti ohraniti prehranjevalno verigo.

Katero od Darwinovih teorij je bilo najtežje dokazati?
Nobene ni treba dokazovati, ker to niso teorije, to so dejstva.

Kaj mislite, kakšne eksperimente bi Darwin delal danes?
Mislim, da bi bil pomemben del genetike in del razumevanja, kakšno vlogo igrajo geni; kako spreminjajo našo psiho in kako pripomorejo k razvoju evolucije.

Komentarjev 1
  • Aspetiamo 07:42 16.september 2013.

    Tole so pa bolj rumeni znanstveniki. Že vsak osnovnošolski veroukar ve, da vsaj v večini kršanskih ver evolucija in Bog nista neko nasprotje. In če se kdo že gre znanost in nekaj komnetira, bi lahko poznal vsaj osnovno abecedo ...prikaži večo tega, kar komentira.