Magazin > Film & Glasba & TV
37 ogledov

'Nisem točno vedel, kaj delam'

Mate Brodar
1/2
Žurnal24 main
Glasbenik Mate Brodar je slovenski javnosti najbolje znan kot polovica dua Da Phenomena. Pred kratkim pa je izdal prvi reggae album z zasedbo BRO.

Koliko časa je ideja o BRO zorela?
Par let. Ni bilo tako, da sem se nekega jutra zbudil in se odločil, da bom zdaj pa igral reggae. Počasi je postajalo vedno bolj resno. Vedno več ljudi mi je tudi govorilo, naj naredim nekaj iz tega. Verjetno sem potreboval ta odziv prijateljev.

Kateri so bili prvi reggae vplivi?
Marley, tako kot pri večini. Potem pa sem se okužil z Dub Side of the Moon, ki je dub verzija albuma Dark Side of the Moon. Nato sem slišal podobno priredbo od Radiohead, imenovano Radiodred. Prav to plato sem tolikokrat poslušal, da so mi še Radiohead postali všeč.

K sodelovanju si povabil nekaj znanih glasbenih imen. Si točno vedel, koga želiš imeti poleg, ali si vzel glasbenike, ki so bili na voljo?
Začel sem z osnovno zasedbo DP. Dagi (Anže Langus, op. p.) in Jure (Rozman, op. p.) sta mi svetovala Tadeja Koširja, ker je dober in še drede ima (smeh). Vsi ostali pa smo videti kot nacisti.

Nisi pa povabil Dagija?
Ja, namerno (smeh).

Ker je on lepša polovica?
Glej, okusi so različni (smeh). Ne, ne. Problem je zgolj v času. Dagi si ravno ureja studio, poleg tega pa nastopa z Magnificom in nima časa, jaz pa sem projekt BRO zastavil dokaj resno.

Dagi in Jure sta se podala v drumm'n'bass vode, obstaja možnost združenja vaših novih projektov?
Zagotovo. Prav gotovo se bom priključil zasedbi Too fat (Predebel/a).

Tvoj album Serious Reggae Deviation je že zunaj. Kako si zadovoljen?
Da, izšel je 13. junija. S plato sem bolj zadovoljen, kot pa sem mislil, da bom. Pri teh stvareh znam biti paničen. Ni me še izučilo, da bi bil bolj sproščen. Glede na to, da je vse razen bobnov posneto doma na mikrofon, postavljen ob računalnik, sem bil v dvomih, ali bo kvaliteta zvoka dobra. Ampak je to ata Iztok Turk dobro zmiksal.

Iztok Turk je produciral album?
Ja, skupaj sva sodelovala. Zanj sem se odločil, ker nisem natančno vedel, kaj delam. In če tega ne veš, je dobro, če se zatečeš k avtoriteti. Z njim smo delali že prvo plato za Da Phenomena Skupaj sva, kjer tudi nismo natančno vedeli, kaj delamo. Iztok pač obvlada te stvari, ker ima zelo širok spekter svojih producentskih sposobnosti.

Kaj pravijo glasbeni kolegi, ki so album že slišali?
Zaenkrat so odzivi pozitivni. Zdaj ne vem, ali lažejo ali pa je res.



Je možno ustvarjati reggae glasbo s slovenskimi besedili?
Ne vem. Niti se nisem posebno trudil, da bi poskusil pisati v slovenščini. Zdi se mi, da ta popačena angleščina ima svoj čar. Mislim, da ta naglas lažje pelje, ker ima neke zvoke, ki se prilegajo glasbi.

Kaj pa srbohrvaščina?
No, to bi zagotovo šlo.

Kaj raje igraš, rock ali reggae?
Ne bi se mogel odločiti. Pač rad igram. Naslov te plate je Serious Reggae Deviation (Resen odklon od reggaeja), torej že sam naslov pove, da se zavija iz ene zvrsti glasbe v drugo.

Ali si se hotel z naslovom zavarovati?
Ja, v drugem planu. V prvem pa se mi ta plata dejansko zdi resen odklon od reggae glasbe.

Ali lahko reggae igra kdorkoli? Tudi eskimo ali kmet pod Alpami?
Po mojem lahko kdorkoli. Ne moremo posploševati, da če si se rodil na naši rodni grudi, da si kmet izpod Alp. Si pač to, kar si. Če ti paše to biti, potem bodi. Odvisno je bolj od tega, ali nekdo počne to, kar čuti, ali pač samo počne. Zaradi mene si lahko, kar hočeš, če ti bom verjel.

Na Riversplashu boš nastopil na istem odru kot Mad Professor in Anthony B. Ali je kaj treme?
Ne vem, ali je trema ali pa zgolj prijeten stres. Igramo v soboto, kar pomeni, da bo takrat največ ljudi, in to se mi zdi super.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.