Magazin > Film & Glasba & TV
20 ogledov

"Nočemo biti večji, kot smo"

Interpol Arhiv organizatorja
Interpol. "Pri odkrivanju glasbe se nikoli nisem zanašal na MTV," pravi ustanovitelj benda Daniel Kessler.

Bi lahko rekli, da ste, čeprav ste odraščali v ZDA, v Interpolovo glasbo kot Britanec vnesli nekaj britanskega vpliva?
Mislim, da ne. Na glasbo nikoli nisem gledal skozi to, od kod prihaja, ampak skozi to, o čem govori. Led Zeppelin, ki sem jih poslušal v srednji šoli, so mi na primer zveneli precej ameriško, čeprav so bili britanski.

Ste v zadnjem letu v ZDA opazili spremembo imena MTV, ki je v logu odstranil Music Television?
Ne, ker se nisem pri odkrivanju glasbe nikoli zanašal na MTV, saj sem bil že kot najstnik precej v underground sceni. Edino, kar sem gledal na MTV, je bila oddaja o rapu, kjer sem spremljal novosti na underground rap sceni.

Torej vas zanima tudi hip hop?
Da, ker se mi zdi pomembna glasbena zvrst. Zdaj sicer ne kupujem veliko hip hop plošč, kot najstnik pa sem jih precej.

Nekoč ste izjavili, da ste bend albumov, ne MP3-posnetkov. Torej na splet nikoli ne bi dali MP3-posnetkov?
Radiohead je dal na splet ves album, tako da bi kaj takega lahko storil. Hotel sem reči, da ne živimo za to, da bi naredili en hit singel, ki bi ga predvajali na radiu, ampak se mi zdijo albumi pomembni kot celota; enako velja za Radiohead. Ploščo rad poslušam od začetka do konca in do nje ustvarim neki odnos, ne pa da kupujem in poslušam le posamezne pesmi z albuma.

Kateri album vas je v zadnjih tednih najbolj navdušil?
Plošča Jamesa Blaka CMYK in novi album PJ Harvey Let England Shake.

Ste si, ko ste bili predskupina U2 na njihovi turneji 360°, zaželeli, da bi nekoč to dosegli tudi sami?
Nimamo takšnih ambicij. Pomembno se nam zdi, da delamo plošče in koncerte, ki jih želimo, tako da ni naš cilj, da bi postali večji, kot smo.

Katero radijsko postajo v ZDA bi morali poslušati, da bi slišali vašo glasbo?
Dobro vprašanje. Pravzaprav ne vem. Saj nas predvajajo, toda radia ne poslušam pogosto in ga nisem niti, ko sem odraščal.

Kakšen odnos pa imate kot bend do piratske scene?
Seveda bi raje videl, da bi ljudje kupovali naše plošče, a obenem vem, da splet, kar se tiče raziskovanja glasbe in skupnosti po svetu, ponuja veliko čudovitih stvari. Po drugi strani sam kupujem plošče in nikoli nisem snel pesmi s spleta. Uživam v kupovanju albumov in bilo bi krasno, če bi ljudje plošče, ki jih imajo radi, kupovali.

V Sloveniji še niste bili.
Ne, so bili pa nekateri moji prijatelji, ki o njej govorijo čudovite stvari, zato se res veselim koncerta in nam je bilo to, da pridemo igrat sem, pomembno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.