Magazin > Film & Glasba & TV
33 ogledov

"Novi album je v loncu"

"S kantavtorstvom pa mislim, da smo kar bolj v močvirju," pravi Tomaž Pengov. (F Žurnal24 main
Tomaž Pengov. Legendarni slovenski kantavtor bo v torek nastopil v Kinu Šiška.

"V Sloveniji je zelo veliko izjemno dobrih glasbenikov. S kantavtorstvom pa mislim, da smo kar bolj v močvirju. Najbrž je za to kriva prevelika želja po popularnosti,” pravi slovenski kantavtor Tomaž Pengov, ki bo v torek ob 20. uri nastopil v Kinu Šiška.

Pengov je svojo glasbeno pot začel konec šestdesetih let prejšnjega stoletja in je na območju takratne Jugoslavije oral ledino na področju kantavtorstva. Leta 1973 je izdal prvo slovensko kantavtorsko veliko ploščo Odpotovanja.

Donovan na kitari
Čeprav se njegovo delo pogosto povezuje z velikani, kot sta Bob Dylan in Leonard Cohen, se Pengov s tem ne strinja popolnoma. "Oba rad poslušam, ampak ne vem, koliko sledi sta pustila v meni in mojem delu. Kar se tiče igranja kitare, je name vplival Donovan," pove in dodaja, da izključno, kar se tiče igranja, ne pa tudi sloga in vsebine. "Donovana sem poslušal in poskušal posnemati. Potem pa mi je Tomaž Domicelj rekel: ali ti misliš, da je to ena kitara? Odgovoril sem, da ja. On pa mi je dejal, da jih je več, in če hočeš to uloviti, moraš verjetno igrati več kitar. To je na nek način pozitivno, ker sem se moral bolj potruditi," pravi.

Izid neobjavljenih
Pengov bo v Kinu Šiška nastopil ob izidu svoje zbirke zbranih pesmi in zvočne knjige Drevo in zvezda, na kateri so nikoli prej objavljeni posnetki, ki so nastali v sodelovanju z glasbeniki iz različnih obdobij Tomaževega ustvarjanja. Pengov pa o izidu pove: "Bomo videli, kako bo to sprejelo občinstvo, meni osebno pa to seveda veliko pomeni."

Kantavtor pravi, da njegove pesmi nastajajo precej spontano. "Po navadi
beseda in glasba nastajata skupaj. Včasih se zgodi zelo hitro, včasih pa
čaka,"
pojasnjuje in dodaja, da načrtuje nov album, a več o tem za zdaj ne
more povedati. "Vse je še v loncu," sklene.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.