Magazin > Film & Glasba & TV
38 ogledov

Novinarji RTV obsodili ravnanje vodstva

RTV, RTVS, deček, piščal Bobo
Novinarji RTV Slovenija ravnanje vodstva v zvezi s sobotno podelitvijo viktorjev za najvidnejše slovenske medijske dosežke ostro obsojajo.

Ob tem želijo opozoriti, da ne presojajo vsebine podelitve nagrad, nedopustno pa se jim zdi, da to počne poslovno vodstvo RTV Slovenija in da tega ne dovoli javnosti, ki za to celo plačuje RTV-prispevek.

Sporočila, ki jih slovenski javnosti pošilja vodstvo RTV Slovenija, so po njihovem prepričanju skrb vzbujajoča. Vodstvo z njimi sporoča, da "programski del hiše prireditev, ki jih prenaša, nima pod osnovnim nadzorom". Prav tako sporoča, da svoje odločitve prilagaja dnevnemu družbeno-političnemu vzdušju. Sporoča, da je (samo)cenzura še vedno del slovenskih medijev," sta v sporočilu za javnost zapisala aktiv novinarjev Radia Slovenija in aktiv novinarjev Informativnega programa Televizije Slovenija.

Z RTV Slovenija so se namreč na letošnjo podelitev viktorjev v nedeljo odzvali s sporočilom, da je bila prireditev, ki jo je Televizija Slovenija le prenašala, organizirala pa revija Stop, neprimerno izrabljena za politično opredeljevanje in agitacijo ter da je šlo za nedopustno zlorabo živega prenosa prireditve.

Sporočili so, da prireditev ni potekala skladno s scenarijem, ki ga je Televizija Slovenija prejela v vpogled, zato posnetka prireditve ne bodo predvajali v okviru ponovitev oddaj, prav tako ne bo dostopen prek arhiva na spletni strani RTV Slovenija.

Vendar pa je generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli v nedeljo na družabnem omrežju Twitter potrdil, da si bo prireditev Viktorji 2011 po 25. marcu mogoče ogledati na spletnem portalu MMC. "Kakšna cenzura neki, lepo vas prosim! Posnetek bo počakal do izteka referendumske kampanje, ki je na nacionalki regulirana. To je vse," je zapisal.

NSi nad vsebino razočarani

Na podelitev viktorjev so se odzvali tudi v NSi. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so nad vsebino prireditve razočarani. Prireditev je bila "nekulturna, polna vulgarnosti, neprimernih izrazov, bila je tudi polna napadov na drugače misleče državljanke in državljane ter na nasprotnike družinskega zakonika. Bila je tudi v nasprotju z referendumskimi pravili", so zapisali.

Po njihovem prepričanju je oddaja "presegla satiro in prešla v podlo politično propagando", pri čemer je sodelovala tudi javna Televizija Slovenija. Zaradi "neprimernih vsebin na nacionalni televiziji v času, ko jo gledajo tudi otroci", mora urednik razvedrilnega programa Vanja Vardjan prevzeti odgovornost, menijo v NSi.

Ob tem se sprašujejo, "kako globoko je padla naša kultura in govorjena beseda v javnih medijih". Viktorji so po njihovem prepričanju "zaradi neprimerne vsebine nastopajočih izgubili svojo vrednost in žlahtnost", zato se je treba vprašati, ali Slovenija sploh potrebuje tovrstno prireditev, saj je ustvarjalci ne zmorejo izpeljati na kulturen in primeren način.

Ob tem pozivajo vodstvo nacionalne televizije, ki je neposredno prenašala prireditev, da razmisli o televizijskem prenosu Viktorjev naslednje leto.

Komentarjev 5
  • 3bf380e8ff4a1a3ca722a5b8e09fa09165a04288 21:25 19.marec 2012.

    haha, to je vse material za naslednje Viktorje :D

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 14:40 19.marec 2012.

    In spet se oglašajo največji nemoralneži in spolni iztirjenci,ki še kar živijo v času inkvizicije!!

  • izRODEk 14:25 19.marec 2012.

    črnuhi so podivjali...jeza je neizmerna....jonas ti prasec... :)) kako moreš?! ne rečem, da bi ga dal fafat malemu dečku ali, da bi od revne ženice terjal denar v puščico ampak,... da po deseti zvečer preklinjaš na rtv.... jonas, ti prasec.... :))))))))))))))