Magazin > Film & Glasba & TV
194 ogledov

Nuša Marka z veseljem lepo pogledala

Nuša Derenda, Marko Vozelj mediaspeed
Nuša Derenda je na Slovenski popevki z nagrado občinstva znova dokazala, da je nesporna ljubljenka domačih poslušalcev.

Kako ste se odločili za duet z Markom Vozljem? Ste slutili, da bo to zmagovalna kombinacija?
Nikoli ne moreš vedeti, kaj bo tisto pravo, kar bo najbolj prepričalo občinstvo. Pri zadnjem projektu, ki ga počasi končujemo, znova sodelujem z Matjažem Vlašičem in prav on je dal idejo, da bi naredila duet z Markom. Strinjala sem se, saj se mi zdi, da ima tako prepoznaven glas kot tudi izkušnje z odrom. Marko je to z veseljem sprejel, čeprav se ni nameraval udeležiti Slovenske popevke. Skladba je bila mišljena za duet, tudi če ne bi šla na Popevko, besedila pa še ni bilo, tako da je ta del nato prevzel Marko in napisal zanimivo besedilo, ki je primerno najinim letom, predvsem pa takšno, da poslušalci verjamejo temu, kar pojeva.

Ste uživali v sodelovanju z Markom?
Lepo je bilo sodelovati z njim. Sicer je čutil malo več odgovornosti kot jaz, ker še nima toliko izkušenj z dueti, vendar smo že pri demoposnetku videli, da ne bo težav, saj sva se hitro ujela. Zdi se mi, da sva tudi na odru delovala prepričljivo. Nisva se bala, kaj bodo drugi rekli, če se na odru primeva za roke in se malo lepše pogledava, ker pri interpretaciji pač moraš biti prepričljiv (smeh).

Kako komentirate, da se žirija pogosto odloči drugače kot občinstvo?
Vedno se dogaja, da strokovna žirija drugače gleda na skladbe in išče nekaj globljega, bolj umetniškega. Žirija morda izbere težjo skladbo, ki jo moraš večkrat slišati, da jo začutiš. Po navadi skladbe, ki zmagujejo pri občinstvu, ne dobijo veliko točk pri strokovni žiriji.

Kaj vam pomeni nagrada občinstva?
Mislim, da je najina skladba kakovostna, je pa res, da sva si pri tem z Markom enotna – oba živiva od občinstva, zato nama ta nagrada veliko pomeni. V začetku kariere sem dobivala veliko nagrad žirije, sploh za interpretacijo, in mi je bilo super, da me upošteva in resno jemlje tudi stroka. Ko pa si toliko let na sceni in se s tem preživljaš, ti je zelo pomembno, da dobiš potrditev od občinstva. Je pa res, da nima vsak te sreče, da se po desetih letih vrne na Slovensko popevko in dobi nagrado občinstva. To mi je v veliko čast in zadovoljstvo ter se resnično zahvaljujem vsem, ki so glasovali.

So vam festivali po vseh teh zmagah sploh še izziv?
Vedno je izziv, čeprav mislim, da mora biti tudi trenutek pravi. Letos delamo nove skladbe in mislim, da je to dober način, da skladbo predstaviš občinstvu. Ko izdaš album, gre po promociji   hitro mimo. Tudi če skladbo na radijskih postajah vrtijo kakšen teden ali dva, se kmalu pozabi, ker hitro pride kaj novega, s svojimi nastopi pa skladbo večkrat zapojem in tako prej pride do poslušalcev.

Občinstvo ste spet osvojili z zmagovalno kombinacijo.
Matjaž Vlašič ima občutek za to, kaj slovensko občinstvo rado sliši. Tudi glasbo za drugouvrščeno skladbo, ki jo je pela Nina Pušlar, je napisal on. Moje uspešnice izpred desetih let so njegove in prav tako letošnja zmagovalna skladba na Melodijah morja in sonca (MMS). Pravijo, da paradnega konja ne smeš menjati, čeprav smo naredili tudi premor in sodelovali s kom drugim, a se je izkazalo, da ta kombinacija res prepriča. Je pa res, da na festivale ne hodim samo zato, da bi pobrala nagrado, saj sem se jih udeleževala tudi na povabilo ali s skladbami, ki jih nisem sama naročila. Tudi če nisem najboljše uvrščena, nisem razočarana. To ni toliko pomembno. Zame je kot za pevko, ki deluje in nastopa, pomembno, da se vsake toliko časa pojavim. Dokler imam energijo in dokler mi glas služi, bom pela, je pa res, da na Popevko ali MMS ne bom šla vsako leto.

Se vam zdi, da je bila prireditev primerna za 50. obletnico Slovenske popevke?
Lepo je, da so kot goste povabili tudi malo starejše izvajalce, ki so delovali v zlati dobi Slovenske popevke, vendar Popevke včasih in danes ne moremo več primerjati. Takrat je bilo veliko manj festivalov, izvajalcev, avtorjev in radijskih postaj. Stvari se niso odvijale tako hitro kot zdaj, ko pride skladba pred občinstvo in se vrti 14 dni, potem pa se nanjo pozabi, ker pride spet nekaj novega. Tega se ne da primerjati, je pa lepo, da se ohrani neka nostalgija in da ne sloni vse na kiču in šovu, temveč da imajo skladbe neko težo in da je prisotna tudi strokovna žirija.

Vam je bila všeč skladba, ki jo je izbrala žirija?
Na prvo poslušanje morda ne toliko, vendar mi je Hamo kot izvajalec izjemno všeč, ker ima tak super raskav glas. Skladba je zagotovo zelo kakovostna in jo morda moraš le večkrat slišati, da ti zleze pod kožo. Jaz mu čestitam in privoščim.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.