Magazin > Film & Glasba & TV
145 ogledov

O čem govori zmagovalna pesem Jamale

Jamala EPA
Kaj sporoča letošnja zmagovalna zgodovinska pesem Evrovizije, ki govori o ruski aneksiji ukrajinskega polotoka Krim? Zmagovalki Jamali čestitke tudi od predsednika. Rusija razočarana, saj si je močno prizadevala za zmago svojega tekmovalca.

Izbor za evrovizijsko popevko je letos minil v posebnem vzdušju, ki so ga deloma spodbudila tudi nova pravila glede objavljanja rezultatov glasovanj. Največ glasov po mnenju strokovnih žirij sodelujočih držav je namreč dobila Avstralija oziroma njena pevka korejskih korenin, ki je letos drugič nastopila na sicer evropskem tekmovanju za pesem leta.

Nato so sledili še glasovi televotinga, pri čemer je največ glasov dobil ruski glasbenik Sergej Lazarov. A na koncu je zaradi boljšega seštevka v obeh kategorijah tesno slavila Ukrajina oziroma njena 32-letna predstavnica Jamala s pesmijo 1944. 

Kritiki se povečini strinjajo, da je letos hvalvredno znova zmagala glasba in ne šov. Jamala namreč ni stavila na ognjemet in druge scenske dodatke, temveč na vsebino pesmi.

"Prepričana sem bila, da če poješ o resnici, da se lahko dotakneš ljudi. Imela sem prav," je po zmagi dejala prkupna ukrajinska pevka, ki ji je čestital tudi njen predsednik Petro Porošenko. "Želela bi si, da se te grozljive stvari moji prababici ne bi zgodile in da ta pesem ne bi nikol nastala," je dejala pevka s pravim imenom Susana Jamaladinova in pesem posvetila vsem, ki so šli skozi podobne izkušnje preganjanja. Tik pred začetkom finalnega nastopa pa je dejala, da če bo zmagala, bo to pomenilo, da Evropejci niso indiferentni in da še vedno ohranjajo čut sočustvovanja s trpečimi.

Del pesmi je odpela v tatarščini.

Vse vas bodo pobili in zraven govorili 'Mi nismo nič krivi'

Pesem 1944 govori o letu 1944, ko je takratni tiranski voditelj Sovjetske zveze Josip Stalin zaukazal deportacijo 240.000 krimskih Tatarov. Gre za manjšino, ki ji pripada tudi Jamala.

"Prihajajo tujci in vlamljajo v vaše hiše. Vse vas bodo pobili in zraven govorili 'Mi nismo nič krivi'", med drugim pravi besedilo zmagovalne pesmi, v kateri je uglasbila doživljanje prednikov.

Po njenih besedah je glavno sporočilo še kako pomembno za aktualni današnji čas, saj pesem poziva k miru in sodelovanju med narodi. V ozadju besedila pa je tudi kritika na aktualne dogodke na Krimskem polotoku, ki ga je Rusija enostransko zavzela in aneksirala pred dvema letoma. "Seveda da je to tudi pesem o letu 2014. Zadnji dve leti sta najbolj žalostni v mojem življenju. Pomislite - ste kreativna oseba, glasbenica, pa venar ne morete domov že dve leti. Svojega bolnega 90-letnega dedka vidite le po Skypu in ga ne morete obiskat. Kaj naj naredim, pojem vesele pesmi in na vse to pozabim? Seveda da ne," je dejala.

Rusija zaman protestirala, ogrožen naj bi bil celo mir

Rusija je verjetno najbolj nesrečna zaradi zmage Jamale. Pred tekmovanjem so namreč vložili celo uradnio protest proti Jamali, saj so menili, da pesem s politično vsebino krši pravila Euroizije. A je vodstvo tekmovanja Jamali dovolilo nastop in s tem poskrbelo za zgodovinsko odločitev. 

Današnji odzivi na zmago ukrajinske predstavnice so v Rusiji zelo mlačni ali pa celo negativni. Komentatorji ruske nacionalne televizije tako z besedico niso omenili Tatarov v besedilu, temveč so omenili le, da gre za zgodbo "njene družine". Medem pa se iz vrst politikov in medijev pojavljajo namigi, da je med včerajšnjim glasovanjem nad umetnostjo zmagala prozahodna geopolitika ter da se Rusija prihodnje leto ne bi smela udeležiti tekmovanja v Ukrajini.

Vodja odbora zgornjega doma za zunanje zadeve Konstantin Kosašev pa je dejal, da bi zmaga Ukrajine lahko opogumila prozahodno vodstvo Ukrajine in še dodatno ogrozila mirovni proces za končanje konflikta med državama. 

Tudi slovenska strokovna žirija, v kateri so bili Marjetka Vovk, Eva Hren, Clemens, tadej Košir in Urša Vlašič, je Jamali med glasovanjem dala vseh 12 točk. Slovensko občinstvo je prek televotinga nasprotno največ glasov namenilo Srbiji. Kot je znano, se slovenski predstavnici ManuElli ni uspelo uvrstiti v finale.

PREBERITE ŠE:

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • alibaba 17:16 16.maj 2016.

    Kakšen obup od pesmi je tale Ukrajinska.Slab ,nezanimiv glas,pa še pet ne zna po celotnem razponu.

  • blueone 21:22 15.maj 2016.

    Naša je bila proti tej raketa :-)

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 18:46 15.maj 2016.

    Nisem gledal ali poslušal nobenih evro pesmi ampak je pa taka reakcija Rusije tipična.