Magazin > Film & Glasba & TV
29 ogledov

Obračun pri O.K. Tresku

N'Toko Marko Šeruga
Tresk #3. Ko se na enem mestu srečajo glasba in založbe, se najde veliko tudi za publiko.

Radio Študent (RŠ) in Kino Šiška sta soorganizatorja festivala Tresk #3, ki bo danes in jutri v Kinu Šiška obračunaval z glasbo in založništvom. Zvrstili se bodo glasbeni, debatni, razstavni, prodajni in menjalni dogodki.

“Osrednji namen Treska #3 ostaja na enem mestu združiti in predstaviti ključne akterje domačega neodvisnega glasbenega ustvarjanja: založbe, glasbenike, vizualce, promotorje, koncertne organizatorje in druge. Neodvisno glasbo predstavljamo tudi z brezplačno digitalno kompilacijo Šopek domačih, podpiramo pa s projektom Demo kotiček, v sklopu katerega neuveljavljene glasbenike vabimo, naj na Tresk prinesejo 15 izvodov demoposnetkov, ki jih bomo posredovali glasbenim kritikom, publicistom, založnikom, promotorjem in organizatorjem koncertov,” se je razgovoril Tomaž Zaniuk z RŠ.

“Bistvena letošnja nadgradnja je, da smo k soustvarjanju večernega koncertnega programa povabili tudi druge založbe ter da nam je uspelo zagotoviti dva tuja gosta, ki v Sloveniji še nista nastopila. To sta nemški producent Byetone, ki se z albumom Symeta uvršča v vrh lanskih produkcij, in Saint Saviour, skupina pevke Rebecce Jones, ki je znana po sodelovanju v zasedbi Groove Armada, z novo zasedbo pa je tik pred izdajo prve samostojne plošče," dodaja Zaniuk.

Kjer je volja, je moč

Tomaž Zaniuk | Avtor: arhiv Radia Študent arhiv Radia Študent
Večerni koncertni program je rezultat mreženja z obstoječimi založbami neodvisne glasbe pri nas. Prvi dan je namenjen bolj elektronskemu glasbenemu ustvarjanju (N'Toko, Oknai, Dubzilla, Byetone, Beatmyth feat. N'Toko), medtem ko bodo drugi dan zaznamovali trši kitarski rifi (Nikki Louder, Repetitor, Werefox, Saint Saviour).

Pomanjkanje prostorov, kjer bi lahko vadili, slaba medijska pokritost in odzivnost za njegovo ustvarjanje ter okorela uredniška politika radijskih postaj so težave, s katerimi se srečuje tudi glasbenik N'Toko, ki poudarja, da pogreša več sodelovanja med glasbeniki: “Radi se pritožujemo in čakamo, da se bo kaj zgodilo samo od sebe. Pogrešam več osebnega angažmaja pri neodvisnih ustvarjalcih. Če nihče drug ne poskrbi za nas, pa dajmo vsaj sami zase. Zadnji dve leti imam svojo založbo Beton in tukaj sem z medijsko odzivnostjo v glavnem zadovoljen. Kjer je volja, se pač da.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.