Magazin > Film & Glasba & TV
18 ogledov

Obraz in glas Madžarske

Madžarski meseci. Do junija se bodo v prestolnici pa tudi drugje odvili številni dogodki, povezani z madžarsko kulturo.

Madžarsko veleposlaništvo bo predsedovanje Evropski uniji v Sloveniji pospremilo s številnimi kulturnimi in zabavnimi dogodki, ki so se 19. januarja začeli z Lisztovim koncertom v Slovenski filharmoniji, danes pa se bodo nadaljevali z večerom v Cankarjevem domu, na katerem bo nastopila Anđa Marić s skupino Kisha.

Da bo kulturno madžarsko polletje uradno začela Kisha z Anđo, ki skladbe poje v madžarskem jeziku, ni naključje. Ni namreč samo “pol Hrvatica in pol Madžarka, ki je rodila Slovenca”, ampak jo je madžarsko veleposlaništvo, ki hoče pokazati, da “politika niso samo obleke in kravate, temveč tudi kultura”, izbralo za obraz Madžarske med predsedovanjem EU v Sloveniji.

Od modne revije do baleta
Veleposlaništvo bo za kulturni projekt, ki bo trajal do junija, namenilo okoli 60 tisoč evrov in veliko prostovoljnega dela, pri katerem se osebno zelo angažira tudi ambasadorjeva žena Veress Dorottya, ob pomoči katere bodo v naslednjih šestih mesecih v naši prestolnici na ogled različne umetniške zvrsti, med katerimi bo celo modna revija.

Marca bo v galeriji Photon med drugim na ogled fotografska razstava Andréa Kertésza in Moholy-Nagyja, aprila bo Ljubljano obiskal čarovnik Anikó Ungár, maja bo v Cankarjevem domu na ogled sodobni balet na glasbo iz Carmine Burane in razstava sodobne madžarske umetnosti v Moderni galeriji, junija pa festival ulične umetnosti v Kopru, ki bo pospremljen tudi s koncerti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.