Magazin > Film & Glasba & TV
17 ogledov

Od Loacha do Janše

Liffe Arhiv CD
23. Liffe. Začetek festivala z britansko komedijo, nadaljevanje tudi z dvema slovenskima celovečercema.

Jutri se s komedijo Angelski delež priljubljenega britanskega režiserja Kena Loacha začenja 23. ljubljanski mednarodni filmski festival Liffe. Loachov najnovejši film bo le eden od 97 celovečercev, ki bodo prikazani na festivalu, na ogled pa bo v sekciji Predpremiere, kjer bodo tudi zadnji filmi Michaela Hanekeja, Bena Afflecka, Christiana Munguija in Kima Ki-Duka ter slovenski dokumentarec Jaz sem Janez Janša.
Kot je ob predstavitvi najbolj obiskane sekcije festivala poudaril programski direktor Liffa Simon Popek, gre pri Predpremierah za filme, "ki imajo lokalnega distributerja oziroma so odkupljeni za predvajanje v Sloveniji, ampak ker je možnost prikazovanja odkupljenih filmov še vedno precej majhna, številni ne prihajajo v redno distribucijo", kar pomeni, da bo kateri od njih prišel le na DVD, ne pa tudi na redni spored kinematografov.

V tekmi tudi slovenski

In kdo bo med gosti, ki bodo prišli na festival? Organizatorji Liffa med drugim izpostavljajo režiserja biografskega dokumentarca Marley Kevina MacDonalda, režiserko kontroverznega srbskega Klipa Majo Miloš, igralca iz romunske drame Daleč za griči Valeriuja Andriuto in Olma Omerzuja, ki se s filmom Mlada noč kot edini slovenski režiser poteguje za nagrado vodomec.

Italijanskega režiserja Mattea Garroneja, ki je zaslovel z realističnim portretom italijanske mafije Gomoro, k nam kljub povabilu ne bo, bo pa na Liffe prišel njegov sodelavec, scenarist Massimo Gaudioso, ki bo obiskal tudi Izolo. Zavod Otok v sklopu Liffa za 8. in 9. november namreč pripravlja miniretrospektivo, na kateri bodo v Art kinu Odeon na ogled štirje njegovi filmi (Gosta, Rimsko poletje, Nagačevalec in Prva ljubezen), medtem ko bo v Ljubljani prikazan Garronejev zadnji film Resničnost, ki je letos prejel veliko nagrado žirije v Cannesu.

Komentarjev 1
  • lunnatic 21:24 16.november 2012.

    Lep pozdrav, javljam se iz sSlovenije, kjer nujno potrebujemo tvojo pomoc! http://skrci.me/fyGGy sSlovenija je le ena izmed mnogih držav v igri , kjer se države bojujejo med seboj za razlicna ozemlja. Trenutno sSlovenija obsega vse njene osnovne regije, hkrati pa ...prikaži večpa okupiram 2 nemški regiji ter celotno Švico. V kratkem nam potece Non-Agressive pakt z Italjani ter Madžari in temu verjetno sledi vojna. Slovenci sicer imamo tesna zavezništva z Grki in Izraelci, ker ne želimo izgubiti neodvisnosti in pasti pod tujo kontrolo potrebujemo tvojo pomoc!Še malo o sami igri: vsaj uporabnik zacne kot normalen perbivalec sSlovenije in vojak, vendar pa lahko z nekaj potrpljenja napredujete ter postanete predsednik, kongresnik, pisec casopisov, vodja vojaških enot ali pa preprosto ostanete zvest vojak. Igra ne vzame veliko casa, približno 10 minut na dan, a je hkrati zelo zanimiva, predvsem zaradi tekmovalnosti in povezanosti Slovencev med seboj.Igra trenutno šteje nekaj vec ko