Magazin > Film & Glasba & TV
80 ogledov

Od ognja do vibracij

The Stroj Promo
Primož Oberžan. Frontman skupine The Stroj, ki preseneča tako z inštrumenti kot koncerti.

V kakšni zasedbi boste nastopili v Kinu Šiška?
Zasedba ima v tem trenutku osem članov, v Kinu Šiška pa bomo predstavili material z aktualnega albuma Metafonika. Material za ploščo je nastajal zadnjih pet let, glavna novost pri inštrumentariju pa je, da smo mehanska oziroma akustična tolkala nadgradili še z nekaterimi elektromehanskimi in elektronskimi inštrumenti.

Se zamenjave s Strojmachine še dogajajo?
Nam ne, se pa dogajajo ljudem, ki stvari ne poznajo preveč natančno.

Pravi Stroj je The Stroj?
Ta kolektiv sem ustanovil pred 18 leti in od takrat delamo bolj ali manj kontinuirano, Strojmachine pa je zgodba dela ekipe, ki se je pred leti odločil za samostojno pot. Ta ohranja neko tradicionalno formo, ki smo jo konec 90. začrtali z The Stroj, mi pa smo se zadnja leta razvili v drugo smer.

Ste bolj The Stroj ali Destroy?
Bolj The Stroj. Faza konstruktivne destrukcije je bolj zaznamovala naše zgodnje obdobje, kjer je bilo precej ritualnega razbijanja sodov, ognja in podobnih zadev, zadnja leta pa smo, kar se tiče inštrumentarija, bolj konstruktivni. V glavnem se ukvarjamo z nadgradnjo in razvojem lastnih inštrumentov oziroma zvočnih strojev in zgodbo poskušamo razvijati dalje na način, ki za nas po vseh teh letih ostaja vznemirljiv.

Kje se počutite bolje, v koncertni dvorani ali tovarni?
Mogoče publika to razliko doživlja še intenzivneje kot mi, ki se navsezadnje znajdemo na odru in tam pač opravljamo svoje delo. Po drugi strani pa so nam produkcije na neobičajnih prizoriščih zelo pri srcu, saj smo vedno poskušali stopati po samosvoji poti, kar se tiče glasbenega ustvarjanja, pa tudi glede tega, kako naše ustvarjanje predstaviti publiki.

Bodo glede na tehnične zmožnosti v Kinu Šiška bolj prišle do izraza videoprojekcije?
Ja. S to zgodbo smo se v zadnjih letih intenzivno ukvarjali in se ji reče kimatika. Gre za vpliv vibracij na različne snovi v prahu in tekočini, s čimer materialno vizualiziramo glasbo, nekaj vizualizacij pa smo pripravili tudi za nastop v Kinu Šiška.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.