Magazin > Film & Glasba & TV
11 ogledov

Od rumene rutice do univerzitetne knjižice

1/72
Žurnal24 main
Na Kongresnem trgu v Ljubljani je potekal slovesen sprejem novopečenih brucev. Po uvodnih napotkih "visokih predstavnikov" je sledil splošni žur ob zvokih legendarnega Kreslina in udarnega Trkaja.

Roko na srce, študijska leta nestrpno pričakuje skoraj vsak, ki se odloči, da bo svojo pot po končani srednji šoli ubiral na fakulteti. Čakajo ga debeli špehi zapiskov, knjig in "zabavne" ure učenja, pa vendar je to le del obveznosti. Vrata fakultete ne odprejo le novega pogleda v svet in povzročijo zagrizeno letanje po predavanjih in obveznostih, pač pa tudi malce drugačen način življenja. Letos se je za kaj takega odločilo približno 13.500 nadebudnežev. Nekateri od njih so z malce strahu pod koleni, drugi pa z dvignjeno glavo danes, 1. oktobra, na posameznih fakultetah prejeli rdečo knjižico, tako imenovani indeks.

Prvi oktober, poseben dan za študente
Po končani podelitvi indeksov so se bruci in brucke v nekajminutnem nalivu nepotrebnega dežja odpravili proti Kongresnem trgu, kjer je ob 13. uri voditeljica prireditve, bivša miss Slovenije, Živa Vadnov predstavila dekane vseh 26 fakultet, ki tvorijo največjo in najstarejšo akademsko skupnost, Univerzo v Ljubljani. Besedo je nato predala podžupanu Mestne občine Ljubljana, Alešu Čerinu , ki je v svojem nagovoru dejal, da so študijska leta najlepša leta v življenju. Sledil je pravi študijski pozdrav Nejca Brezovarja , predsednika študentskega sveta pravne fakultete, in Tomaža Černeta , predsednika Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU), ki sta nekaj malega povedala tudi o možnostih študija v tujini, o izmenjavi študentov ter o projektih študentske organizacije. Za konec pa je bruce, študente in ostalo zbrano občinstvo nagovorila tudi rektorica Univerze v Ljubljani, Andreja Kocjančič , in prvi oktober naslovila kot "poseben dan za študente". Poudarila je, da je Univerza v Ljubljani ena izmed 500 najboljših univerz na svetu, na kar smo lahko ponosni, in da je njen osnovni cilj študente čim prej privesti do podelitve diplome. Vendar bodimo iskreni, marsikdo do diplome pluje nekaj let več, kot jih je sicer predvidenih. Ko je rektorica v šali dejala, da je dovolj, saj je tako ali tako nihče ne posluša, je vsem skupaj zaželela iskreno dobrodošlico. Medtem pa so na njeni levi izpustili približno ducat belih golobov in s tem uradno odprli študijsko leto 2008/2009.

Je na Kongresnem trgu še kaj odprtega?

O tem to popoldne sploh ni bilo dvoma. Po otvoritveni svečanosti je veselje s študenti delil naš star maček, Vlado Kreslin , ki je brenkal in užival dobro uro ter postregel s svojimi legendarnimi komadi. Kraljeval pa je z zadnjo pesmijo Je v Šiški še kaj odprtega, med katero je večglava množica študentov in ostalih zabavljačev razprla roke ter pela in plesala. Po njegovem koncertu je sledil predah, ko se je občinstvo lahko pogostilo z ovčjim sirom, ki so ga pripravili na Veterinarski fakulteti. Lahko so se tudi odžejali z vodo na postavljenih stojnicah, kjer se je obenem dalo dobiti letake različnih študentskih organizacij, študentskih servisov, skratka informacije, s katerimi mora biti seznanjen vsak ambiciozen prvošolček ljubljanske univerze. Vsi pa so bili, hočeš nočeš, seznanjeni s koncertom raperja Trkaja , s katerim so dihali ob odlični, melodični spremljavi in dveh "backvokalistkah".

Vsekakor je bilo to prijetno druženje mladih vseh generacij, ki se je nadaljevalo v pozno popoldne ter zvečer na študentskih zabavah. Utrinke s Kongresnega trga si lahko ogledate tudi v videu. Pa srečno, bruci!
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.