Magazin > Film & Glasba & TV
26 ogledov

Odigral zadnjo pesem v slovo

Gilmour se je od poslovil s pesmijo. Žurnal24 main
David Gilmour, kitarist skupine Pink Floyd, je odigral zadnjo pesem s posvetilom Ricku Wrightu, ki preminil prejšnji ponedeljek. In sicer pesem Remember a Day, ki jo je napisal sam Wright.

David Gilmour je na BBC-ju odigral pesem s posvetilom za Ricka Wrighta, ki je 15. 9. 2008 podlegel bolezni. Pesem je napisal sam Wright in je bila izdana na albumu Saucerful of Secrets iz leta 1968.

"O blikoval je zvok, ki je držal Pink Floyde skupaj,"  je komentiral Gilmour. Prav v tej oddaji naj bi nastopil tudi Wright, a je Gilmourja v zadnjem trenutku obvestil, da ne bo mogel nastopiti. Odločil se je, da bo zaigral Remember A Day, saj te skladbe že leta niso igrali v živo. Skladbo je v prvotni izvedbi odpel Wright, pozneje pa je bil bolj znan "zgolj" kot klaviaturist Floydov. "Vendar je bil mnogo več," se spominja njegov glasbeni "sodelavec in prijatelj", kot se je poimenoval. V njihov zvok je vnesel veliko jazza in soula.

Gilmour omenja, da je bil Rick Wright velikokrat v ozadju, kadar so se delile zasluge za uspeh zasedbe, a je bil prav on večinski avtor skladb na njihovem najbolj prodajanem albumu The Dark Side Of The Moon iz leta 1973. Gilmour je povedal, da brez skladb Us and Them ali The Great Gig  In The Sky nikoli ne bi bilo velikanskega uspeha, ki so ga doživeli prav s tem albumom. Še vedno se uvršča med najbolj prodajane albume vseh časov in je pomembno vplival na razvoj rock glasbe.

David Gilmour se zaradi žalostne vesti ne bo udeležil premiere filma David Gilmour Live in Gdansk o svojem koncertu na Poljskem. Vseeno si želi, da dogodek izpeljejo v spomin na Ricka Wrighta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.