Magazin > Film & Glasba & TV
23 ogledov

Odpravite se na pot migrantov

Festival migrantskega filma Kinodvor
V Kinodvoru bo ob svetovnem dnevu beguncev gostoval Festival migrantskega filma Na poti. Projekciji dveh filmov si lahko ogledate ob 19. uri.

Ob 19. uri si boste, kot rečeno, lahko v Kinodvoru ogledali projekciji dveh filmov, ki jima bo sledil pogovor z avtorji filmov in drugimi gosti.

Kitajci prihajajo, Goran Vojnović, Slovenija, 2009, DigiBeta, barvni, 17 minut
Rudi in Stane sta najboljša prijatelja in sodelavca v tovarni, kjer delavce lepega dne razburi novica, da nameravajo šefi ukiniti odmor za malico. Sindikati ugovarjajo, a kaj ko lahko delavce preprosto zamenjajo: na trgu delovne sile so se pojavili Kitajci, ki so "poceni, pa še malicajo ne". Stane se odloči dati odpoved in odnosi med prijateljema se zaostrijo. Nato pa se odločita za skupno akcijo …

V Dvorani sledi pogovor z režiserjem Goranom Vojnovićem in drugimi gosti.

Sun Come Up, Jennifer Redfearn, ZDA/Papua Nova Gvineja, 2010, HDCam, 38 minut (v angleščini brez slovenskih podnapisov)
Film spremlja preseljevanje majhne skupnosti iz otoške verige Carteret v Tihem oceanu. Otočani so se znašli v precej nesrečni zgodovinski vlogi: so med prvimi okoljskimi begunci na svetu. Dvigajoča se morska gladina njihove domove počasi, a vztrajno spreminja v morsko dno. Spremljamo jih na poti proti novemu domu v z vojno vihro prizadeti pokrajini Bougainville na Papui Novi Gvineji. Soočenje z državljansko vojno je za otočane travmatična izkušnja, nad njimi pa visi še pereče vprašanje: jih bodo domačini sprejeli medse? A Sun come up ni še ena prototipska žalostinka iz tretjega sveta! Ponudi nam zgodbo o upanju, moči in velikodušnosti, ki vzniknejo v tragičnih okoliščinah človeških in okoljskih katastrof.

V Kavarni sledi pogovor z domačimi poznavalci okoljskih migracij. Gostje okrogle mize bodo:
Romana Zajec (moredatorka), dr. Lučka Kajfež Bogataj (Biotehniška fakulteta, klimatologinja), Andrej Kranjc (Služba vlade RS za podnebne spremembe), Aleš Bučar (Fakulteta za varnostne vede), Nina Štros (Greenpeace) in Živa Gobbo (Focus).

Cena vstopnice ni znana.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.