Magazin > Film & Glasba & TV
3 ogledov

Odstop presenetil tudi Türka

danilo turk intervju zurnal24 Žurnal24 main
Slovenski politiki so presenečeni nad odstopom Iva Sanaderja, previdno ocenjujejo tudi posledice za pogajanja med državama. Predsednik Türk upa, da bosta državi rešili mejno vprašanje.

Türk je najprej opozoril, da gre za notranjo zadevo Hrvaške, Slovenija pa si po njegovih besedah želi stabilno in uspešno sosedo pri premagovanju sedanje gospodarske krize, ki je zajela svet. "Slovenija in Hrvaška sta sosednji državi, ki ju povezujejo številne gospodarske, kulturne in človeške vezi in imata v sedanjih kriznih časih še posebno močne razloge za krepitev sodelovanja," so za javnost sporočili iz urada predsednika države. 

 

 

 

 


Türk se je med drugim zavzel za to, da Slovenija in Hrvaška v prihodnjem obdobju s potrebno treznostjo in realizmom ocenita izkušnje iz dosedanjega prizadevanja za vstop Hrvaške v evroatlantske organizacije in posebej v Evropsko unijo. "V tem času obstaja tudi priložnost za dodaten napor za dokončanje določitve meje med državama. Rešitev je mogoča na podlagi vzajemnega spoštovanja in upoštevanja legitimnih interesov obeh držav, v okviru možnosti, ki jih daje mednarodno pravo," so še zapisali.

Žbogar: Pripravljeni smo na nadaljevanje
Tudi zunanji minister Samuel Žbogar upa, da se bo nova hrvaška vlada vrnila k pogajanjem za rešitev spora o meji.

Žbogar na seji odbora državnega zbora za zunanjo politiko ni komentiral sredinega odstopa hrvaškega premierja Iva Sanaderja, češ da ni primerno, da bi analiziral, kaj se dogaja v sosednji državi. Ponovil je, da je Slovenija pripravljena na nadaljevanje pogajanj in je s tem stališčem seznanila tudi druge članice Unije.

Kresalova bila ravno na Hrvaškem
"Vsi smo bili presenečeni, mislim, da vključno s kolego, hrvaškim notranjim ministrom Karamarkom. Odstop se je zgodil ravno ob mojem uradnem obisku na Hrvaškem," je povedala notranja ministrica Katarina Kresal in dodala, da so se vsi spraševali, kaj se dogaja. Na vprašanje, kako bo menjava na premierskem stolčku vplivala na odnose med državama, je odgovorila, da je težko vnaprej napovedati, upa pa, zaradi odstopa vsekakor ne bo zastal pogajalski proces Hrvaške z Evropsko unijo.

Janez Janša © Saša Despot

 

Janša: Če bankrotira Hrvaška, bo tudi Slovenija
Prvak opozicije Janez Janša meni, da bo zaradi prestrukturiranj v hrvaški notranji politiki prišlo do "dodatne zamude pri reševanju odprtih vprašanj med Slovenijo in Hrvaško". Do dodatnih zamud zaradi Sanaderjevega odstopa pa bo po Janševem mnenju prišlo tudi pri vstopanju Hrvaške v EU. To po njegovi oceni ne koristi "niti Hrvaški niti Sloveniji".

Janšo je odstop hrvaškega premierja Sanaderja presenetil. Na vprašanje, ali kaj ve o vzrokih zanj in ali je med njimi tudi zlom javnih financ na Hrvaškem, je odgovoril, da je Hrvaška "zdaj relativno bolj zadolžena kot Slovenija, kratkoročno pa padec njihove gospodarske rasti ali pa proračunski primanjkljaj, kolikor vem, ni višji od slovenskega". "Če so oni pred bankrotom, bi morali biti tudi mi," sklepa Janša.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.