Magazin > Film & Glasba & TV
40 ogledov

Okorn požel pohvale filmske biblije

Mitja Okorn Boštjan Tacol
Mladi slovenski režiser Mitja Okorn je s svojim filmom Pisma Sv. Nikolaju navdušil tudi ameriške filmske kritike, ki so mu v priznani ameriški filmski reviji Variety namenili zelo pozitivne besede.

"Kot poljska različica Pravzaprav ljubezen so Pisma Sv. Nikolaju prijetna komedija s številnih likih, ki najdejo ljubezen na božični večer v zasneženi Varšavi, ki močno spominja na New York,“ je zapisala ameriška filmska revija Variety v svoji recenziji filmske uspešnice Pisma Sv. Nikolaju, medtem ko je mladega slovenskega režiserja Mitjo Okorna, ki je film posnel pod poljsko produkcijo, označila za "očarljivo energičnega in ambicioznega režiserja, katerega komercialni talent se jasno vidi skozi blesteče površine in spretno vodenje čustev v Pismih Sv. Nikolaju.“ Predvsem pa jih je očarala njegova upodobitev Varšave na platnu: "Njegov največji dosežek pa je morebiti ravno to, da je bila Varšava, sicer ena najgrših prestolnic v Evropi, v filmu videti romantična kot New York.“

Romantična komedija, ki jo v poljskih kinematografih vrtijo že od novembra, je do sedaj zaslužila že več kot 14 milijonov dolarjev oziroma 10,5 milijona evrov, s čimer je postala največja poljska uspešnica v postkomunističnem obdobju, ki ni temeljila na večjem poljskem zgodovinskem dogodku.

"Okorn zanetil kulturno vojno v Sloveniji"

Variety pa se je v svojem članku o Okornu dotaknil tudi političnega dogajanja v Sloveniji. Okornova romantična komedija, ki je požela zavidljiv uspeh tudi na domačih tleh, je v slovenska kina prišla ravno v času izvolitve nove vlade, katere ena prvih potez je bila združitev ministrstva za kulturo z ministrstvom za šolstvo, kar je sprožilo številne proteste. Vladi pa je ravno Okorn služil kot dober primer neuspešnega delovanja prejšnjega režima, ki ni znal podpreti talentov v svoji državi in so bili ti, tako kot Okorn, prisiljen iskati srečo drugod. Kot navaja Variety, je "Okorn vidno zadovoljen s padcem kulturnih uradnikov, ki so mu metali polena pod noge“. "Osem let sem na glas opozarjal, da delajo slabo, da perejo denar in uničujejo našo kulturo,“ revija citira režiserja.

Mitja sedaj optimistično upa na spremembe v Sloveniji, saj ga še vedno vleče domov, kjer si želi posneti film The Member, ki ga je napisal skupaj z ameriškim režiserjem Samom Akino in ki ga je Slovenski filmski sklad sicer sprva zavrnil. Mladi režiser naj bi bil po navedbah revije trenutno v pogovorih z britanskimi finančniki o možnih angleško govorečih projektih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.