Magazin > Film & Glasba & TV
21 ogledov

Okus po Indiji za uvod v Liffe

V Darjeelingu nastopa nekaj tipičnih Andersonovih igralcev – Owen Wilson in Jaso Žurnal24 main
Z današnjim dnem bo slovenske filmoljube za dva tedna znova prevzela vsakoletna liffovska mrzlica – začenja se namreč 18. ljubljanski mednarodni filmski festival.

Polnoletni Liffe, ki ga je letos iz izkušenih rok Jelke Stergel prevzel Simon Popek, je ob 20.00 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma odprl film Darjeeling Ekspres prepoznavnega ameriškega režiserja Wesa Andersona. Grenko-sladka komedija, ki pripoveduje zgodbo treh odtujenih bratov (Jason Schwartzman, Adrien Brody, Owen Wilson) na samoiščočem duhovnem popotovanju po Indiji, je svetovno premiero doživela septembra na beneškem filmskem festivalu, kritiki in gledalci pa so bili naravnost očarani. 

Anderson, čigar filme odlikuje inteligenten smisel za humor, pozornost na detajle, nekakšen grenkoben idealizem in barvitost, si je kar nekaj oboževalcev nabral tudi pri nas – spomnimo naj na filme Rushmore, Veličastni Tennenbaumi in Podvodno življenje s Stevom Zizoujem. Pred uvodnim filmom bodo gledalci deležni še festivalske poslastice, Andersonovega kratkega filma Hotel Chevlier, nekakšen smiselen uvod v Darjeeling z Jasonom Schwartzmanom in Natalie Portman v glavnih vlogah.  

Lani, ko je festival še zadnjič vodila Stergelova (na sliki desno), je občinstvo najbolj prepričal film Neilla Jordana Zajtrk na Plutonu, vodomca pa je prejel danski film 1:1. © Uradna stran festivala

 
100 filmov v 14 dneh
Uvodno slovesnost sta povezovala igralca Lučka Počkaj in Branko Završan , nastopil je tudi glasbenik Boštjan Gombač , filmofile pa je nagovoril novi programski direktor festivala Simon Popek.

Sicer pa bo na festivalu, ki bo trajal do 21. novembra, prikazanih 100 filmov, glavno nagrado, vodomca za najboljši prvi oziroma drugi celovečerni film, bo dobil eden izmed 12 filmov v Perspektivah, podelili pa bodo še kritiško nagrado FIPRESCI, nagrado Amnesty International in nagrado občinstva zlati kolut. Kot vsako leto je tudi letos "glavni štab" festivala Cankarjev dom, projekcije pa bodo še v Kinodvoru, Kinu Komuna, Kinoklubu Vič, Slovenski kinoteki in prvič v mariborskem Koloseju.

Več o sporedu, obstranskih prireditvah in filmih si preberite na uradni strani festivala. In še namig: če si kart za svoje favorite še niste kupili, računajte, da bodo prav mogoče pošle. Nekaj projekcij je namreč že razprodanih.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.