Magazin > Film & Glasba & TV
37 ogledov

Oskarji so podeljeni

oskarji
1/25
Reuters
V Dolby Theatru v Los Angelesu so podelili oskarje, najprestižnejše nagrade v svetu filma. Veliki poraženec večera je bil Lincoln, ki je prejel le dva kipca (za najboljšega igralca v glavni vlogi in produkcijo). Največ oskarjev pa je prejel film Pijevo življenje, in sicer štiri.

Po tri kipce sta prejela filma Nesrečniki in Misija Argo, Django brez okovov, Lincoln in Skyfall pa so bili nagrajeni z dvema nagradama.

Seth odlično opravil nalogo

85. podelitev je vodil komik Seth MacFarlane, ki je bil tudi med nominiranci, in sicer v kategoriji najboljša pesem ("Everybody Needs A Best Friend" iz filma Ted).

Četudi je Billy Crystal upal, da bo Oskarje vodil desetič, so se producenti odločili za MacFarlana, ker so želeli pred ekrane zvabiti mlajše občinstvo. Vsi so za 39-letnika, ki je večkrat poudaril, da je izjemno živčen, imeli veliko nasvetov, med najboljšimi pa je bil namig, naj ne razjezi ali spi z ljudmi, ki upravljajo telepromter.

Tiste, ki so pričakovali lahkotnejši humor, je MacFarlane presenetil. Nekaj njegovih šal je bilo "pod pasom". Na primer šala na račun Rihanne in Chrisa Browna. "Django brez okovov govori o moškem, ki želi osvoboditi svojo žensko, s katero grdo ravnajo. Ali, kot bi temu rekla Rihanna in Chris Brown, film za zmenek."

Lincoln poraženec večera

Z največ nominacijami, kar dvanajstimi, se je v boj za zlate kipce odpravil film Stevena Spielberga Lincoln, ki pa je na koncu dobil le dva, za najboljšo moško vlogo in za najboljšo produkcijo.

Prvi oskar večera je šel v roke Avstrijcu Christophu Waltzu (Django brez okovov), ki je bil na robu solz. Quentina Tarantina je označil za heroja, kar zanj verjetno tudi je. To je namreč drugi film omenjenega režiserja, ki je Waltzu prinesel oskarja. Prvega je dobil za Neslavne barabe.

Jean Dujardin je podelil oskarja za najboljšo žensko vlogo. Iz njegovih rok ga je prevzela Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook), ki svoji konkurentki Emmanuel Riva, ki danes praznuje 86. rojstni dan, ni pozabila voščiti za osebni praznik. Lepa Jennifer je sicer imela manjšo nezgodo. Na poti na oder je na stopnicah padla.

Meryl Streep je oskarja za najboljšo moško vlogo podelila Danielu Day-Lewisu (Lincoln). To je njegov tretji oskar v tej kategoriji. "Ne vem, kako se je to zgodilo. Imam več kot le veliko srečo," je izjavil igralec in se zahvalil tudi ženi: "Odkar sva se pred 16 leti poročila, je živela s čudnimi moškimi. Vsem je bila popolna partnerica." Oskarja je posvetil mami.

Prva dama ZDA Michelle Obama je razglasila najboljši film leta. Oskar je prejel film Misija Argo. Režiser filma Ben Affleck, ki za režijo sicer ni prejel nominacije, je z govorom pohitel, ker je vedel "da bo teklo".

Christopher Plummer je podelil oskarja za najboljšo žensko stransko vlogo. Dobila ga je, kot pričakovano, Anne Hathaway za muzikal Nesrečniki, ki je ves čas, ki ga je imela na voljo za govor, porabila za zahvaljevanje. "Najlepši trenutek v mojem življenju je bil trenutek, ko si stopil vanj," se je lepotica še posebej ganljivo zahvalila soprogu.

Filmski legendi Jane Fonda in Michael Douglas sta podelila oskarja za najboljšo režijo. Dobil ga je Ang Lee (Pijevo življenje). "Hvala, filmski bog," je izjavil Lee ter se zahvalil pisatelju Yannu Martelu, ki je napisal knjigo, po kateri je bil posnet ta film, in vsem, ki so pri filmu sodelovali. Pozabil ni niti na svojega odvetnika.

Quentin Tarantino je dobil oskarja za najboljši izvirni scenarij, in sicer za film Django brez okovov. V govoru je poudaril pomen igralcev pri ustvarjanju likov. "Tokrat mi je uspelo zbrati igralce, zaradi katerih bodo moji liki še dolgo živeli. To bo leto piscev."

Z oskarjem za najboljši scenarij po literarni predlogi pa je bil nagrajen film Misija Argo.

Med pomembnejše oskarje spada tudi oskar za najboljšo pesem. Tega sta dobila Adele in Paul Epworth za Skyfall. Pevka je imela verjetno najkrajši govor večera, četudi je lahko letos govore že večkrat vadila. Pesem Skyfall je bila namreč nagrajena tudi z grammyjem in zlatim globusom.

Glasbena popestritev

Z letošnjo podelitvijo so se poklonili glasbi v filmu, zato je bilo veliko pevskih in plesnih vložkov. Vse prisotne in seveda tudi večmilijonsko občinstvo, ki je spektakel spremljalo po televiziji, so med drugim zabavali priznani vokalisti. Nastopili so Norah Jones s pesmijo Everybody Needs a Best Friend, Adele je prvič v živo zapela pesem Skyfall,franšizi James Bond, ki je letos praznovala 50. obletnico, pa se je s pesmijo Goldfinger poklonila tudi Shirley Bassey.

Največjim muzikalom pa so se poklonili Jennifer Hudson, Catherine Zeta-Jones, Russell Crowe, Hugh Jackman, Anne Hathaway, Amanda Seyfried, Eddie Redmayne, Aaron Tveit, Samantha Barks in Helena Bonham 
Carter.

Spomnili so se tudi umetnikov, ki jih ni več med nami - Ernesta Borgnina, Eiko Ishioka, Jacka Klugmana, Celeste Holm, Michaela Clarka Duncana, Herberta Loma, Tonyja Scotta, Hala Davida, Nore Ephron, Marvina Hamlischa ... V sklopu tega je za največje presenečenje večera poskrbela Barbra Streisand, ki se je s pesmijo poklonila skladatelju Marvinu Fredericku Hamlischu.

Oskarje so prejeli:

Najboljši film:
Misija Argo

Najboljša glavna ženska vloga:
Jennifer Lawrence, Silver Linings Playbook

Najboljša glavna moška vloga:
Daniel Day-Lewis, Lincoln

Najboljša ženska stranska vloga:
Anne Hathaway, Nesrečniki

Najboljša moška stranska vloga:
Christoph Waltz, Django brez okovov

Najboljša režija:
Ang Lee, Pijevo življenje

Najboljši scenarij:
Django brez okovov (Quentin Tarantino)

Najboljši scenarij po literarni predlogi:
Misija Argo (Chris Terrio)

Najboljša pesem:
"Skyfall" (Skyfall)

Najboljša filmska glasba:
Pijevo življenje (Mychael Danna)

Najboljši animirani film:
Pogum (Brave - Mark Andrews in Brenda Chapman)

Najboljši animirani kratki film:
Paperman (John Kahrs)

Najboljši celovečerni dokumentarni film:
Searching for Sugar Man (Malik Bendjelloul in Simon Chinn)

Kratki dokumentarni film:
Inocente (Sean Fine in Andrea Nix Fine)

Najboljša montaža zvoka:
00:30 - Tajna operacija (Paul N. J. Ottosson) in Skyfall (Per Hallberg in Karen Baker Landers).

Najboljše mešanje zvoka:
Nesrečniki (Andy Nelson, Mark Paterson in Simon Hayes)

Najboljši tujejezični film:
Ljubezen (Avstrija)

Najboljša montaža:
Misija Argo (William Goldenberg)

Fotografija:
Pijevo življenje (Claudio Miranda)

Kostumografija:
Anna Karenina (Jacqueline Durran)

Najboljša maska:
Nesrečniki (Lisa Westcott in Julie Dartnell)

Najboljši vizualni efekti:
Pijevo življenje (Bill Westenhofer, Guillaume Rocheron, Erik-Jan De Boer in Donald R. Elliott)

Najboljši igrani kratki film:
Curfew (Shawn Christensen)

Najboljša produkcija: Lincoln (Rick Carter in Jim Erickson)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.