Magazin > Film & Glasba & TV
64 ogledov

Oskarji so podeljeni

neil patril harris
1/12
Profimedias
V Los Angelesu je potekala 87. podelitev filmskih nagrad oskar. Največ nagrad, kar štiri, sta dobila film Grand Budapest hotel in Birdman. Slednji je bil razglašen tudi za najboljši film.

Z največ nominacijami, kar devetimi, sta se v boj za zlate dečke podala filma Birdman in Grand Budapest hotel. Sledili so jima Igra imitacije z osmimi nominacijami ter Fantovska leta in Ostrostrelec s šestimi.

Letošnjo podelitev je vodil Neil Patrick Harris, ki je imel zelo težko nalogo. Lanskoletna voditeljica Ellen DeGeneres je gledanost šova namreč povečala za osem odstotkov. Poskrbela je celo za največkrat deljeni selfie vseh časov, zato so jo organizatorji k sodelovanju povabili tudi letos, a je vodenje odklonila, tako kot tudi Chris Rock in Julia Louis-Dreyfus. Harris ima sicer z vodenjem tovrstnih prireditev izkušnje. 41-letnik je že štirikrat vodil podelitev tonyjev in dvakrat Emmyje.

Njegov začetek je bil odličen. "Danes bomo počastili najboljše in najbolj bele Hollywooda. Najbolj pametne, najbolj pametne,“ se je pošalil iz dejstva, da letos med nominirani igralci ni nobenega temnopoltega. Čeprav se je zelo trudil, na oder je prišel celo v spodnjem perilu (kot Michael Keaton v Birdmanu), pa je treba priznati, da je bila Ellen lani veliko bolj duhovita.

Malce neslana je bila Harrisova šala na račun Edwarda Snowdna. Ko je dokumentarec CitizenFour dobil oskarja, je Harris izjavil, da Snowdna na žalost ni na prireditvi zaradi izdaje ("some treason" - reason (razlog); treason – izdaja).

Zavzemali so se za drugačnost in enakopravnost

Prvi oskar večera je bil podeljen v kategoriji najboljših stranskih igralcev. Iz rok Lupite Nyong'o ga je prejel J.K. Simmons za vlogo psihopatskega učitelja glasbe v filmu Ritem norosti. "Hvala Akademiji in vsem, ki so pri filmu sodelovali. Vsak dan sem hvaležen za najbolj enkratno osebo, ki jo poznam, svojo ženo. Hvaležen sem za tvojo dobroto, modrost in potrpežljivost,“ je povedal in pohvalil še svoje otroke. "Pokličite starše. Ne pošiljate jim SMS-sporočil ali elektronskih sporočil. Pokličite jih in jih poslušajte, dokler še lahko,“ je še dodal.

Jared Leto je podelil kipec za najboljšo žensko stransko vlogo. Nagrajena je bila Patricia Arquette za Fantovska leta. Igralkin govor se je začel z zahvalami, nato pa se je dotaknila še človekovih pravic. "Zahvaljujem se vsaki ženski, ki ima otroke, in vsem davkoplačevalcem,” je povedala in dodala, da se je treba boriti za enakopravnost, še zlasti vseh žensk v ZDA. Njen govor je izvabil najbolj bučen aplavz, še zlasti navdušena je bila Mery Streep.

Cate Blanchett pa je podelila oskarja za najboljšo moško glavno vlogo. Dobil ga je Eddie Redmayne (Teorija vsega). "Hvala, hvala. Ne vem, če sem sposoben povedati, kaj čutim. Zavedam se, da sem srečnež. Ta oskar pripada vsem ljudem, ki se borijo z boleznijo ALS in družini Stephena Hawkinga. Jaz bom le skrbel zanj,“ je povedal vidno vznemirjeni Redmayne.

Za najboljšo glavno igralko je bila razglašena Julianne Moore. Prejela ga je iz rok Matthewa McConaugheyja. "Prebrala sem članek, da ti zmaga na Oskarjih življenje podaljša za pet le. Če je to res, se zahvaljujem Akademiji, saj je moj mož mlajši od mene,“ je povedala igralka in poudarila pomen boja proti Alzeheimerjevi bolezni.

Glavna nagrada večera, oskar za najboljši film, pa je šel v roke ustvarjalcem filma Birdman. Predal jim ga je Sean Penn. Režiser Alejandro González Iñárritu je povedal: "Jaz naj govorim. Moja angleščina je najslabša. Morda bo vlada naslednje leto Akademiji predpisala kakšne imigracijske omejitve. Dva Mehičana zapored … To je sumljivo.“

Ben Affleck je oskarja za najboljšo režijo predal Alejandru Gonzálezu Iñárrituju (Birdman). "Danes nosim spodnjice Michaela Keatona. So ozke in smrdijo, a delujejo. Tukaj sem,“ je povedal režiser, ki je priznal, da je vraževeren.

Med govori, ki so poželi največ aplavza, je bil tudi govor Grahama Moora (scenarist filma Igra imitacije), ki je poudaril, da Alan Turing za razliko od njega ni imel priložnosti stati na tem odru, kar se mu zdi krivično. "Ko sem bil star 16 let, sem se poskušal ubiti, ker se bil drugačen. Sedaj pa stojim tukaj,“ je povedal in dodal, da oskarja posveča vsem otrokom, ki menijo, da so drugačni. "Bodite drugačni in ko boste vi prišli na vrsto in stali na tem odru, posredujte to sporočilo naprej.“

Joan Rivers se niso poklonili

Kot vsako leto so se tudi letos spomnili tistih, ki smo jih izgubili. "Ostaja pa njihovo delo, ki nas opominja, kakšno srečo imamo, da smo jih vsaj za nekaj časa imeli,“ je povedala Meryl Streep. Med drugim so se poklonili Mickeyju Rooneyju, Paulu Mazurskyjemu, Jamesu Garnerju, Elizabeth Pena, Mayi Angelou, Jamesu Rebhornu, Aniti Ekberg, Richardu Attenboroughu, Ruby Dee, Robinu Williamsu, Lauren Bacall in Eliju Wallachu. Pozabili so na Joan Rivers ...

Seveda tudi letos niso manjkali glasbeni vložki. Na odru smo videli Adama Levina, Johna Legenda, raperja Commona, Rito Ora, Tima McGrawa, Jennifer Hudson in Lady Gaga.

Najbolj ganljiv nastop je bil vsekakor nastopa raperja Commona in Johna Legenda, ki sta predstavila pesem Glory iz filma Selma. Glavni igralec filma David Oyelowo je bil tako ganjen, da solz ni mogel več skrivati. Pesem je bila nagrajena z oskarjem.

Vsi zmagovalci:

Najboljši film:
Birdman

Najboljša glavna ženska vloga:
Julianne Moore, Še vedno Alice

Najboljša glavna moška vloga:
Eddie Redmayne, Teorija vsega

Najboljša ženska stranska vloga:
Patricia Arquette, Fantovska leta

Najboljša moška stranska vloga:
J.K. Simmons, Ritem norosti

Najboljša režija:
Alejandro González Iñárritu, Birdman

Najboljši scenarij:
Birdman (Alejandro González Iñárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris, Armando Bo)

Najboljši scenarij po literarni predlogi:
Igra imitacije (Graham Moore)

Najboljši animirani film:
Big Hero 6

Najboljši animirani kratki film:
Feast

Najboljši tujejezični film:
Ida (Poljska)

Najboljši celovečerni dokumentarni film:
CitizenFour

Kratki dokumentarni film:
Crisis Hotline: Veterans Press 1

Najboljši igrani kratki film:
The Phone Call

Najboljša pesem:
Glory (Selma)

Najboljši vizualni efekti:
Medzvezdje (Paul Franklin, Scott Fisher, Andrew Lockley)

Najboljša montaža zvoka:
Ostrostrelec

Mešanje/oblikovanje zvoka:
Ritem norosti

Najboljša montaža:
Ritem norosti (Tom Cross)

Kostumografija:
Grand Budapest Hotel (Milena Canonero)

Najboljša filmska glasba:
Grand Budapest Hotel (Alexandre Desplat)

Najboljša maska:
Grand Budapest Hotel (Frances Hannon and Mark Coulier)

Kinematografija:
Birdman (Emmanuel Lubezki)

Najboljša produkcija:
Grand Budapest hotel

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.