Magazin > Film & Glasba & TV
32637 ogledov

Ozadje našega šova: "Kričali smo, spravite jo z avta"

Exatlon Planet TV
"Šokiralo nas je, kako naša telesa na takšno okolje niso vajena. Od komarjev, mrčesa v pesku, tarantel, kač, vlage, hrane … na vse smo se morali privaditi,“ pravi izvršni producent šova Darej Šömen.

Žurnal24 je dobil priložnost, da si v Dominikanski republiki ogleda snemanje športnega šova Exatlon, ki ga od ponedeljka do petka predvajajo na Planet TV. Licenca je v rokah turške produkcijske hiše, ki nad vsem bdi kot sokol.

Most med produkcijsko hišo Acun Medyo in Planet TV ter našimi tekmovalci pa predstavlja majhna ekipa 12 Slovencev. Pogovarjali smo se z izvršnim producentom šova Darejem Šömnom in kreativno producentko Matejo Seničar, ki sta nam razkrila več o ozadju šova, ki je navdušil Slovenijo. 

Največji izziv predstavlja okolje

Snemanje in življenje tekmovalcev in ekipe poteka v mehurčku. Vsi živijo v posebnem naselju, do katerega je vstop zelo omejen, tudi zaradi covida-19. Dominikanska republika za vstop v državo ne zahteva izpolnjevanja PCT pogoja, ga pa je zahtevala produkcija, zato smo se morali trije novinarji, ki smo smeli obiskati prizorišče snemanja, pred odhodom iz Slovenije testirati.

Iz varnostnih razlogov je bilo snemanje poligonov strogo prepovedano, zaščitili pa so tudi tekmovalce, do katerih novinarji nismo imeli dostopa. Pomembno je namreč, da tekmovalci ne vedo, kaj se dogaja v Sloveniji in kako so doma sprejeti. Vse te informacije bi namreč lahko vplivale na njihovo obnašanje, kar bi uničilo prisotnost. Konec koncev gre za resničnostni šov, čeprav ne za tipičen, poudarja Darej Šömen. "Ne iščemo spletk. To je športni šov,“ pravi, Seničarjeva pa dodaja: "Prvo pravilo šovov je, da to, kar tekmovalci zaupajo v intervjujih, ne pride na uho drugim tekmovalcem. Sicer ne bodo imeli občutka, da lahko povedo, kaj si mislijo.“

darej šömen, mateja seničar | Avtor: Planet TV Planet TV

Tekmovalci nimajo stikov s svojimi domačimi, prav tako ne morejo uživati v lepotah karibskega otoka. "Spoznavajo ga le preko nagrad, ki jih dobijo na tekmah za motivacijo. Med njimi so bili izleti, deskanje na valovih in potapljanje,“ razloži Seničarjeva. Celo tisti, ki so izpadli, morajo še nekaj dni preživeti v izolaciji. V Dominikanski republiki smo se lahko pogovarjali le s Chorchypom in Kajo Casar, ki sta izpadla tisti teden. Domov sta se vračala na dan, ko so njun izpad pokazali na televiziji. Mobilne telefone so jima vrnili šele na letališču.

"Exatlon je zanje in za nas trenutno življenje,“ je povedal Šömen in dodal, da se je bilo treba na to novo življenje navaditi … "Šokiralo nas je, kako naša telesa na takšno okolje niso vajena. Od komarjev, mrčesa v pesku, tarantel, kač, vlage, hrane … na vse smo se morali privaditi. Hrana je za 30 odstotkov dražja kot v Sloveniji, nekatere stvari je težko dobiti. Navaditi se je bilo treba tudi na ljudi. Pri lokalnem prebivalstvu poteka vse počasneje kot v Evropi, pri Turkih pa je največjo težavo predstavljala komunikacija okoli tehničnih zadev.“ Občasno pa prihaja tudi do razkoraka glede vsebin, nam je zaupala Mateja Seničar, ki je soustvarjala že mnogo resničnostih šovov in dobro pozna okus slovenske publike, ki se od turškega očitno razlikuje. 

Tekmovalci so vedeli, v kaj se spuščajo

Tekmovalcem pa so sprva največ težav povzročale visoke temperature in vlaga, zaradi katere se rane celijo zelo počasi oziroma se stare rane mnogokrat celo spet odprejo. Tempo snemanja je hiter, saj je med snemanjem in prenosom na televiziji le dober teden. Ena oddaja se snema ves dan, tekma na poligonu pa traja tudi do pet ur. Na prizorišču snemanja je včasih tudi 100 ljudi in vsak točno ve, kaj je njegova naloga. Poligonov je skupaj 22 in naši kandidati so svojo spretnost preskusili že na vsakem. 

Njihova telesna pripravljenost je neverjetna. "Preden so prišli, so si ogledali tuje Exatlone, zato so precej dobro vedeli, v kaj so se spustili in prišli pripravljeni. Kljub temu je bil prvi poligon, Pekel, zanje šok. Veliko je bilo poškodb. Sicer pa so se jim zdeli poligoni večji in daljši kot na televiziji," je dejal Šömen.

exatlon | Avtor: Planet TV Planet TV

Poligona Pekel se dobro spominja tudi Seničar, saj so morali zaradi Sanje ustaviti snemanje. Obležala je namreč na avtomobilu, okoli katerega bruha ogenj, ki se ga čuti tudi 20 metrov daleč. "Kričali smo, spravite jo dol z avta. Obležala je, ker so ji noge odpovedale. Poligonov ne vadijo. Ko greš prvič nanj, ne veš, kako se bo tvoje telo odzvalo. Kako hitro ti bo sladkor padel. Med to tekmo so imeli vsi noge mehke kot žvečilke. Splezati na avto, nato še metati v finalu ...Tam je bilo kar nekaj poškodb.“

Kandidati morali prestati različne teste

Peklensko težko pa je bilo tudi zbiranje tekmovalcev za šov, saj so potrebovali dve uravnoteženi ekipi. Preden so bili izbrani, so morali na zdravniški test, svoje spretnosti pa so morali dokazati tudi na poligonu v Sloveniji. Kako dobro so izbrali kandidate, pa so producenti videli šele, ko so začeli snemati. Mnogi so jih presenetili, saj so bili v Sloveniji boljši kot med tekmo v Dominikanski republiki in obratno. 

Ena takih je Marjanca, ki bo šov zapustila kot ena največjih zvezd. "Samo sebe je presenetila. Prišla se je preizkusit in ugotovila, da je najboljša. Njena poškodba je bila neverjetno hitro rehabilitirana. Z mišljenjem se je pozdravila,“ je dejal Šömen in poudaril: "Motivacija je tukaj ključnega pomena. Tisti, ki šov potrebujejo, so dobri.“

Za tekmovalce je sicer dobro preskrbljeno. Za njihovo prehrano skrbi nutricionist, na tekmah je vedno prisotna zdravniška ekipa, na voljo jim je tudi fizioterapevt. Kljub temu so bile nekatere poškodbe prehude. Šov so morali zaradi resnejših težav zapustiti Kaja, Luka, Katarina in tudi Nives, ki je zaradi slabega počutja predala boj za obstanek.

Prvi šov, v katerem bomo videli dva zmagovalca

Tekmovalci so za tri mesece (v najboljšem primeru) zapustili svoje domače in delo. Da so se za to lažje odločili, jim je Planet TV ponudil finančno kompenzacijo, kako visoke so, ostaja skrivnost. Gre pa za edini šov na naših malih ekranih, ki ga bosta kot zmagovalca zapustila dve osebi – moški in ženska in oba bosta v žep pospravila 50 tisoč evrov. 

Komentarjev 3
  • Monica_Coleman 14:51 09.november 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 $ in 29467 $ v zadnjem mesecu google pay doma za 3 ure dela na dan. ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • h4ck3r 10:08 09.november 2021.

    Edini šov od Survivorja vreden ogleda, ostali so tako same žajfnice ali pa že izpeti.

  • Avatar pantani
    pantani 07:38 09.november 2021.

    Beda!!!