Magazin > Film & Glasba & TV
32 ogledov

Padec Evrope, padec družbe

Padec Evrope
1/2
Žiga Koritnik
V Slovenskem narodnem gledališču Ljubljana bo jutri premiero doživela predstava Padec Evrope.

Matjaž Zupančič, dramatik in gledališki režiser, ki v svojih igrah pogosto napove to, kar se bo šele zgodilo, meni, da gre pri njegovem “preroštvu” za naključje in posledico tega, da ga pač zanima sodobni čas. A kot kaže, se bo enako zgodilo tudi z zadnjo predstavo, ki opozarja na padec človeške solidarnosti, nasilje nad drugačnostjo in stanje v družbi, v kateri si nihče ne upa iti do konca.

Zupančič, ki je v tragičnost znova vnesel tudi ščepec humorja, poudarja, da se predstava Padec Evrope, s katero se na oder po daljšem času vrača igralka Polona Juh, neposredno ne ukvarja s politiko, je pa zato zagotovo političen njen kontekst, dramaturginja Darja Dominkuš pa izpostavlja njeno aktualnost: "Ta igra bi se trenutno lahko dogajala kjerkoli, posebnost pa se mi zdi, da se dogaja v Ljubljani." Igra, ki kot osrednji zaplet predstavlja zabavo na elitni lokaciji v Ljubljani, na katero vdre neznanec, medtem ko po mestu divjajo demonstracije, bo v SNG Drami premierno uprizorjena jutri, v njej pa bodo poleg Juhove med drugim igrali še Aleš Valič, Zvezdana Mlakar, Bojan Emeršič, Maša Derganc, Valter Dragan in Branko Šturbej.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.