Magazin > Film & Glasba & TV
45 ogledov

Pazite se svete kurbe in branjevca

Pazite se svete kurbe Slovenska kinoteka
Fassbinderjeva retrospektiva na filmsko platno Slovenske kinoteke ob 19. uri in 21. uri prinaša filma Pazite se svete kurbe (Warnung vor einer heiligen Nutte) in Branjevec za štiri letne čase (Händler der vier Jahreszeiten).

Začelo naj bi se snemanje filma, toda na prizorišču ni ne režiserja ne filmskega traku. Igralci (med njimi zvezdnik Eddie Constantine v vlogi samega sebe) in igralke ter člani preostalega, tehničnega dela ekipe, se skušajo znajti po svojih najboljših močeh.

Čez čas se režiser filma (Lou Castel) vendarle pojavi, medtem ko filmskega traku kar ni in ni od nikoder, zaradi česar je začetek snemanja spet odložen. Člani filmske ekipe se vsak po svoje spopadajo s čakanjem, toda v zraku je vendarle še vedno zaznati nekakšno spokojnost, prijateljstvo in solidarnost. Ko pa se filmski trak končno pojavi, na dan udarijo povsem nasprotna čustva in občutenja: zdaj so ljubosumje, tekmovalnost in obup tisti, ki vladajo na samem prizorišču snemanja.

Čeprav se vsak pri sebi še vedno trudi, da bi, kolikor je pač mogoče, pripomogel k dokončanju filma, jih tehnično-finančni zapleti in sedaj prevladujoče vzdušje od cilja vse bolj oddaljujejo. Gotovo eden najbolj prodornih, neromantičnih, mučnih in hkrati duhovitih vpogledov v proces filmskega ustvarjanja, ki pa nam ponudi tudi večplastno podobo medčloveških razmerij, prepredeno z občutji frustriranosti, čustvene brutalnosti in ljubezni.

Branjevec za štiri letne čase
V filmu Branjevec za štiri letne čase, ki bo na sporedu ob 21. uri se Hansu (Hans Hirschmüller)  življenje zalomi; na usodnih prelomnicah so ključno vlogo odigrale ženske. Mati, ki ga prisili, da še naprej obiskuje gimnazijo, čeprav si želi postati mehanik, zaradi česar se odloči pobegniti v tujsko legijo. Mlada prostitutka, ki Hansa, potem ko se je vrnil domov in postal pošten policist, zapelje na njegovem delovnem mestu in Hans zato izgubi službo.

Njegova velika ljubezen (Ingrid Caven), ki mu zdaj, ko je postal branjevec in prodaja po dvoriščih, odreče svojo roko, saj si moškega s takšnim poklicem ne upa predstaviti svojemu očetu. Njegova žena (Irm Hermann), ki ga ne ljubi in mu daje čutiti, kako jo dolgočasi in ga potrebuje le kot gonilo sadje-zelenjavnega podjetja, njegovo človeškost in hrepenenje pa ignorira ali celo zatira.

Hans se vse bolj zapira vase, počuti se odstavljenega, zapija se, njegovo stisko spregleda celo njegova sestra (Hanna Schygulla), edina ženska, ki ga ima res rada ...

Za vstopnico za ogled posameznega filma boste odšteli tri evre.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.