Magazin > Film & Glasba & TV
53 ogledov

Pekel nad rajem ob Soči

metal camp
1/10
David Jug
Ob sotočju Tolminke in Soče so se ta teden spet zbrali metalci iz vse Evrope, pa tudi z drugih celin. Največji festival v Sloveniji in eden bolj prepoznavnih z glasbo te sorte daleč naokoli, je na severno Primorsko privabil več kot 12 tisoč "ta črnih", kot so jih krstili domačini.

Za metalske analfabete je morda presenetljivo, da med množico, ki se ta teden zabava ob Soči, ni veliko golobradih najstnikov. Prav nasprotno, večina metalcev jih, takole na oko, šteje čez 30. Tudi gospe in gospodje v srednjih letih niso izjeme. Prevladujejo tujci: Nemci, Francozi, Švicarji, Italijani ...

metal camp | Avtor: David Jug David Jug
metal camp | Avtor: David Jug David Jug

 

 

"Štirideset ur smo se z vlakom vozili iz severa Švedske. Bilo je naporno, s seboj imamo veliko prtljage," je hitel pojasnjevati rahlo okajeni Skandinavec in ponosno pribil: "Pripeljali smo tudi 50 kilogramov težka zvočnik in generator, da bomo lahko tukaj v šotoru poslušali glasbo."

metal camp | Avtor: David Jug David Jug
Njegov nizozemski kolega v sosednjem šotoru, s precejšnjo kilometrino, ko gre za obiske metalskih festivalov, pojasni, zakaj je Metalcamp drugačen: "Na ostalih festivalih, denimo na Wacknu, bendi igrajo ves dan, s sabo nosiš seznam nastopajočih in urnik, kdaj bodo nastopali, in si ves dan pod odrom. Tukaj je vse bolj 'skulirano'. Dopoldne in velik del popoldneva počivamo, uživamo ob Soči, se kopamo, zvečer pa žuramo. Za nas so to pravzaprav počitnice."

Metalske zvezde okupirale Tolmin

Poslastica letošnjega festivala je bilo četrtkovo "žaganje" benda Korn, pionirjev metala. Koncert je obiskala rekordna, več kot 12-tisočglava množica. V začetku tedna so na vrsto prišli tudi ljubitelji trash in heavy metala, ko so nastopili Machine Head in Testament.

metal camp | Avtor: David Jug David Jug
metal camp | Avtor: David Jug David Jug

 

 

 

 

 

 

 

Vsi, ki bi radi s "headbanganjem" pretegnili vratne mišice, lahko pekel nad rajem obiščete še danes in jutri, ko bodo med drugimi nastopili nič manj znani švedski težkokategorniki Amon Amarth in Sabaton.

metal camp | Avtor: David Jug David Jug

Domačini o metalcih le dobro

Tolminci so dogodek in njihove obiskovalce vzeli za svoje. Kako jih ne bi, če pa trgovci in gostinci v enem tednu zaslužijo več kot v vsem poletju skupaj. Tudi prosto posteljo boste v tem času na Tolminskem težko našli. In ne nazadnje – stereotip, da so metalci grobi in nasilni divjaki, preprosto ne drži, kar udeleženci festivala dokazujejo vsako leto sproti.

Čeprav so jih domačini pred osmimi leti, ko je horda "ta črnih" prvič kampirala ob Soči, gledali malce nezaupljivo in s privzdignjenimi obrvmi, boste danes težko našli lokalca, ki bi si o njih mislil kaj slabega.

metal camp | Avtor: David Jug David Jug

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.