Magazin > Film & Glasba & TV
33 ogledov

Pekel nad rajem ob Soči, drugi dan

Metalcamp 11, Tolmin, drugi dan
1/40
Aleš Rosa
Tolminski Metalcamp, slovenski raj za ljubitelje metal glasbe, je v polnem teku. Festival je tudi letos privabil večtisočglavo publiko, tako tujo kot domačo. V sredo, 13. julija, so na glavnem odru največ poslušalcev zbrali finski Wintersun, z odličnim nastopom pa so jim sledili ameriški Mastodon.

Glasba. Ob sotočju Tolminke in Soče so se ta teden spet zbrali metalci z vse Evrope. Največji festvial v Sloveniji in eden bolj prepoznavnih z glasbo te sorte daleč naokoli, je na severno Primorsko privabil več kot 10 tisoč "ta črnih", kot so jih krstili domačini.

Za metalske analfabete je morda presenetljivo, da med množico, ki se ta teden zabava ob Soči, ni veliko golobradih najstnikov. Prav nasprotno, večina metalcev jih, takole na oko, šteje čez 30. Tudi gospe in gospodje v srednjih letih niso izjeme. Prevladujejo tujci: Nemci, Francozi, Švicarji, Italijani,... "40 ur smo se z vlakom vozili s severa Švedske. Bilo je naporno, s sabo imamo veliko prtljage" je hitel pojasnjevati rahlo okajeni Skandinavec in ponosno pribil: "Pripeljali smo tudi 50 kg težka zvočnik in generator, da bomo lahko tukaj v šotoru poslušali glasbo."

Tolminci so dogodek in njihove obiskovalce vzeli za svoje. Kako jih ne bi, če pa trgovci in gostinci v enem tednu zaslužijo več kot v vsem poletju skupaj. Tudi prosto posteljo boste v tem času na Tolminskem težko našli. In ne nazadnje, stereotip, da so metalci grobi in nasilni divjaki, preprosto ne drži, kar udeleženci festivala dokazujejo vsako leto sproti. Čeprav so jih domačini pred osmimi leti, ko je horda "ta črnih" prvič kampirala ob Soči, gledali malce nezaupljivo in s privzdignjenimi obrvmi, boste danes težko našli lokalca, ki bi si o njih mislil kaj slabega.

Poslastica letošnjega festivala je bilo četrtkovo "žaganje" trash metal legend Slayer, ki so na Metalcampu nastopili že drugič.  Vsi, ki bi radi s headbanganjem (lektorji, a obstaja kakšna slovenska beseda za tole? Če ne tale ni primerna jo pač zbrišite) pretegnili vratne mišice, lahko pekel nad rajem obiščete še danes, ko bodo med drugimi nastopili nič manj znani nemški težko kategorniki Kreator.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.