Magazin > Film & Glasba & TV
54 ogledov

Pet let mrtve scene

Britanci The Crookes so bili kljub maloštevilni publiki, ki jih je sicer glasno Žurnal24 main
Celjska scena. Nekoč cvetoča, danes razpršena se proti ignoranci bori z večeri This Fire.

Bila je nedelja. Bil je dež. In v mestu je bila znana britanska indie skupina The Crookes. Človek bi pričakoval, da bo celjski Metropol pokal po šivih, saj je bila tudi cena vstopnice nizka (10 evrov), a na koncertu se je zbralo le okoli 50 ljudi. Kaj se dogaja s celjsko sceno?

Organizator večerov This Fire, ki so po njegovem za Celje še edino upanje, pravi, da je celjska scena umrla leta 2006 z zaprtjem Kljuba: “Mladina in ustvarjalci so tako ostali brez pravega zbirališča in scena se je posledično razpršila.”

Treba je izključiti TV
“Teh 50 si bo ta večer zapomnilo za vse življenje, za tiste, ki so ostali doma, pa je mimo švignila le še ena siva in deževna nedelja,” je prepričan organizator Jure Kumer, ki dodaja, da je treba za izboljšanje koncertne scene v Sloveniji “izključiti radio in TV, se pozanimati, kaj se dogaja naokoli, in oditi ven. Tudi z dežnikom, če je treba.” “Predvsem menim, da bi bilo treba znova dvigniti zavedanje o pomembnosti lokalnih scen, bendov in prizorišč,” pravi.

Financirati se morajo sami
“Večere This Fire v celjskem Metropolu financiramo sami, saj v Celju ni veliko posluha za tovrstno kulturno udejstvovanje, ki bi potekalo mimo Mladinskega centra Celje oziroma študentskih društev,” razlaga Kumer in dodaja, da se formalnega zbiranja razpisnih oziroma občinskih sredstev še niso lotili, saj to za sabo potegne kup dodatnih zapletov in obremenitev: “Ne izključujem možnosti, da bo v prihodnosti potrebna nekakšna pomoč.”

V zadnjih dveh letih so večeri This Fire ponudili več kot 40 koncertov, na katerih so nastopili tudi Repetitor, Lollobrigida, Petrol, Neil Leyton in številni drugi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.