Magazin > Film & Glasba & TV
19 ogledov

Petelinji zajtrk gre po oskarja

petelinji_zajtrk_2310 Žurnal24 main
Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev je film Petelinji zajtrk predlagalo za nominacijo za nagrado oskar za najboljši tujejezični film.
 
 

Predlog DSFU samo potrjuje kakovost celovečernega prvenca Marka Naberšnika. Zelo smo ponosni, da je DSFU prav Petelinji zajtrk izbral za film, ki ga bo predlagalo ameriški Akademiji znanosti in umetnosti gibljivih slik. Film je že bil predvajan na ameriških tleh, in sicer v newyorškem Lincoln Centru oziroma kinodvorani Walter Reade v okviru retrospektive slovenskega filma, kjer je navdušil tamkajšnjo publiko.

Franci Zajc, producent

 
Film Petelinji zajtrk, ki je nastal po literarni predlogi pisatelja Ferija Lainščka in v produkciji Arsmedie, je Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev (DSFU) predlagalo za nominacijo za oskarja za najboljši tujejezični film. Za Republiko Slovenijo izbor po sklepu ameriške Akademije znanosti in umetnosti gibljivih slik namreč opravlja DSFU.

Igor Koršič, predsednik IO DSFU, je v sporočilu zapisal: "Ameriška Akademija znanosti in umetnosti gibljivih slik podeljuje nagrade oskar že od leta 1929. Gre za eno od najprestižnejših nagrad na področju filmske umetnosti. Za nominacije v kategoriji Najboljši tujejezični film Akademija v državah, v katerih uradni jezik ni angleški, omogoča nacionalnim strokovnim združenjem s področja filma, da podajo nacionalne predloge. Letos se je na izbor za nagrado oskar za najboljši celovečerni film v tujem jeziku prijavilo pet filmov. Strokovna komisija DSFU je z glasovanjem izbrala slovenskega kandidata. Slovenijo bo letošnje leto v kategoriji Najboljši tujejezični igrani celovečerni film zastopal film Petelinji zajtrk v režiji Marka Naberšnika, produkcije Arsmedie. IO DSFU je izbor komisije soglasno potrdil."

Petelinji zajtrk je bil najbolj gledan film v Sloveniji leta 2007 in najbolj gledan film v prvem četrtletju leta 2008, do danes pa si ga je ogledalo 182.968 gledalcev. Po uradnih podatkih je postal najbolj gledan slovenski film, povzpel pa se je na tretje mesto najbolj gledanih filmov v Sloveniji, odkar se vodi natančna statistika gledalcev (prehitel je film Harry Potter in kamen modrosti, ki je imel 173.999 gledalcev, pred Petelinjim zajtrkom pa sta še Troja s 187.507 gledalci in Titanik s 411.373 gledalci).

Film Petelinji zajtrk je na oktobrskem Festivalu slovenskega filma lani v Portorožu dobil nagrado občinstva ter glavne nagrade za režijo in scenarij (Marko Naberšnik), glavno moško vlogo (Vlado Novak), Pia Zemljič pa Stopovo nagrado za najboljšo igralko leta.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.