Magazin > Film & Glasba & TV
18 ogledov

Peti zaključek rafala mladih pištol

1/2
Žurnal24 main
V K4 so v četrtek, 17. 4. 2008, zadnjič pokale mlade alternativne pištole. Pokalo je glasneje in prijetneje kot v preteklosti.

Letošnji YounGunz5 je prinesel kar nekaj sprememb. Dvignila se je kakovost zmagovalnih skupin. Rockerska alternativa je prvič dobila še drugi oder, na katerem so se predstavili DJ-ji: DJ Erma, Joste Selecta in DJ Mixxle (Utidloinkz Djzzzz).

Večer so odprli Underconstruction . Peterec, ki proizvaja trše kitarske zvoke in istočasno ohranja tako instrumentalno kot vokalno melodičnost, trenutno promovira svoj še neizdani prvenec. Njihovi začetki segajo v leto 2005, glasba je nekakšen metal grunge, podoben ploščam Alice in Chains. Člane bi lahko oklicali kar za 5M-band, saj zasedbo sestavljata dva Marka , dva Mitja in Matej , sicer že stari znanci različnih zasedb. Ker so se z zabavanjem navzočih trudili malo, so v zameno dobivali precej glasne aplavze. Upravičeno, izkazali so se za zelo dober bend.

Sledili so ljubljanski MC Laren and The Digital Adventure . Bili so posebneži med nastopajočimi, saj je komade Laren Polič Zdravič prepeval v slovenskem (Pridi, ne bo ti žal), srbskem (Ciganina sam) in angleškem jeziku (All About Sex). Pri vokalih se jim je pridružil leaf fatovec Robert Šercer . Nekoliko smešni imidž osemdesetih frontmena Larena so popravili z elektro rock glasbo in se tako zapisali v zgodovino kot eni od najbolj netipičnih izvajalcev, ki so se kdajkoli predstavili na YG-turnejah.

Celjski moderni metalci LastDayHere so se spočeli iz različnih bendovskih vetrov leta 2005. Skupino petih članov odlikuje kakovosten koncertni zvok in prepričljiv odrski nastop. Resne namene benda potrjuje tudi izdaja debitantskega albuma From Pieces Created, s katerega smo lahko slišali Saved from Falling, Hide in This Time. Nastrojeni vokalist Marko je svoj energični nastop s poskakovanjem po zvočnikih in hojo v krogu ob eni od svojih literarnih uvertur sklenil tako: "Če vam naslednji komad ni všeč, fakin nimate posluha." Vokal občasno spominja na Chada Kroegerja in Aarona Lewisa , lahko bi jim rekli tudi slovenski Disturbed. Če povzamem, so LastDayHere le hud bend svojstvene alternativno metalske sorte. Zmago jim je namenilo občinstvo.

Zagrebški trio Ruiz je iz sicer že slišane rock glasbe naredil komedijsko atrakcijo; nalezljive kitare, s katerimi člani občujejo, blazni nastop in vse skupaj zavito v hitro menjavanje ritmov. Razen glasbe nimajo drugih atributov, zato je bila njihova nenarejena odrska drža še toliko prepričljivejša. Izdan imajo EP Taste! s šestimi skladbami, v sklepni fazi pa je tudi nastanek studijskega prvenca. Komadi, kot so Rio, Motorhead in Lying on the Porch sami po sebi niso nič presenetljivo svežega, vendar nas je bend v to prepričal z manično interpretaciijo. Osvojili so ušesa komisije.

Kot zadnji so nastopili funkerji Sunbite , sicer zmagovalci drugega predizbora v škofjeloški Rdeči ostrigi. Oba zmagovalna benda bosta nastopila na začetku maja na tridnevni turneji v spremstvu nemških numetalcev Emil Bulls .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.