Magazin > Film & Glasba & TV
28 ogledov

Petnajst burnih let Sausages

Sausages po petnajstih letih pretresov, uspehov in predvsem rock'n'rolla Žurnal24 main
Od ljubljanskih garaž, avtosejma, beznic, študentskih veselic, do televizijskih nastopov, zlatega petelina in več kot 700 koncertov – vse to v 15 letih skupine Sausages

Domači rockerji so v tem času izdali tri avtorske albume, številne single in videospote, posneli so tudi dokumentarni film, doživljali vzpone in padce ter ekscese in menjave posameznih članov. Preglejmo kratko zgodovino: novembra leta 1992 Čule, Buco in Gaspardi skupaj s prvim pevcem skupine Bernardom Velkaverhom in kitaristom Zlatkom Cvetanovskim ustanovijo band z imenom Sausage Time. Vadijo v bežigrajski blokovski četrti BS3. Pozneje se preimenujejo v Sausages in začnejo nastopati kjerkoli se jim ponudi priložnost.

Pivo kot plačilo
Honorarji so v tistem obdobju najpogosteje izplačani v obliki piva ali vina. Kmalu
postanejo priljubljeni med ljubljanskimi ragbijaši, dijaki in študenti, hitro jih sprejme tudi klubska in pubovska scena. Leta 1994 band zapustita Bernard in Zlatko. Sausages igrajo v različnih zasedbah, vendar baza ostaja ista. Največ koncertov se zgodi v sodelovanju s pevko Natašo Fink. Sausages pol leta nastopajo kot Pussy & Sausages. Bendu se leta 1995 pridruži pevec Goran Breščanski. Prostor za vaje jim odstopita Matevž in Miha Šalehar. Z Goranom imajo Sausages v treh letih prek dvesto koncertov po vsej Sloveniji, nekaj tudi v tujini. Redno jih spremlja pihalna sekcija, s katero posnamejo prvenec z enostavnim naslovom Sausages.

Zadevanje s helijem
Konec leta 1998 podpišejo pogodbo z založbo Dallas in čez nekaj mesecev
izdajo že omenjeni album. Leta 1999 jim podelijo zlatega petelina za debitante leta, kot ritem kitarist pa se jim istega leta pridruži njihov tonski tehnik Marko Paunovič, ki povzroči pravi eksces, ko ga morajo na dobrodelnem koncertu v Križankah zaradi pretiranega vdihavanja helija za otroške balone nezavestnega odpeljati v bolnišnico. Diagnoza: srčni infarkt, ki ga je povzročil helijev mehurček. Marko okreva ob množičnem opazovanju študentov medicine, saj je prvi človek v Sloveniji, ki se mu je zgodila takšna nesreča.

Odhodi in ponovni prihodi
Sledi divje obdobje koncertov pod vodenjem pokojnega Zdravka Toplaka. V tem obdobju nastane
trši in bolj kitarski album To mi deli, ki rodi dva hita, naslovnega To mi deli in angažiranega Poglej se v oči. Leta 2001 skupino zapustita Breščanski in Paunovič. Band se postavi v novi zasedbi s Primožem Romšakom na vokalu in Petrom Deklevo na kitari. Sausages stopijo v zrelejše obdobje glasbenega ustvarjanja in posnamejo album Dolga pot. Maja 2002 zapusti band kitarist Peter Dekleva in se vrne k svojemu matičnemu bandu Srečna mladina. Skupina krizo prebrodi z rekrutiranjem štajerskega kitarskega mačka Helmuta Frangeša.

Leta
2006 band zapusti frontman Primož Romšak. Njegovo mesto po šestih letih spet prevzame razvpiti Breščanski. Pretresom pa ni videti konca. Leta 2007, po več kot štirinajstih letih, skupino zapusti ustanovni član bas kitarist Gaspardi. Njegovo mesto zasede Aleš Kunc, bas kitarist, ki s profesionalnim pristopom učvrsti zvočno sliko benda. Letos avgusta skupino zapusti še Helmut Frangeš - Maco. Sausages postajajo predvidljivi v svoji nepredvidljivosti in za kitaro po skoraj sedmih letih ponovno prime Marko Paunovič.

Z njim in Breščanskim na
frontni črti so Sausages zopet na poti iskanja svojega prabistva: prvinskega, pekočega in emocionalno nabitega rock'n'rolla. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.