Magazin > Film & Glasba & TV
15 ogledov

Petrol – bend, ki zažiga

Petrol bodo v Kinu Šiška nastopili v četrtek, ob 20. uri na večeru Yu! Go! Serij Žurnal24 main
Frontman zasedbe Ilija Duni o novi srbski sceni, dozorevanju, Pink Floydih in spontanosti.
Kdo so nova srbska scena?
Vsi novi bendi, ki so nastali v Srbiji. Kompilacija (Zdravo, zdravo, zdravo, op. a.), na kateri smo se pojavili tudi mi, je izpostavila le nekaj skupin, a trenutno je v Beogradu novih bendov veliko več. Mediji novo srbsko sceno predstavljajo s skupinami Petrol, Repetitor in Nežni Dalibor, a je treba pojem razumeti širše.

Zakaj Petrol?
Ime nam je dal naš takratni basist Vlade, in to dva dni pred prvim koncertom. Nekaj mesecev smo vadili v mojem stanovanju in nato prvič nastopili. Potrebovali smo ime in tako se je zgodilo. Za tem ni ničesar posebnega.

Nekateri pravijo, da takšnih klaviatur niso slišali vse od Ekatarine Velike in Električnega orgazma.
Klaviature so se znašle v bendu po naključju. Najprej smo bili peterica, šele pozneje smo postali trio. Ana je prej igrala kitaro, potem pa smo se dogovorili, da bo igrala klaviature in bassintesajzer, sicer pa je končala glasbeno šolo in igra tudi violino.

Trenutno ste v Zagrebu.
Tu že nekaj časa snemamo pesmi za svoj drugi album.

Kaj lahko pričakujemo?

Na prvem smo igrali v živo vsi naenkrat. Zdaj snemamo posebej boben in bassintesajzer, klaviature, kitaro ter glas. Delamo veliko bolj v detajle, snemamo na trak, v nasprotju s prejšnjim albumom, ki smo ga posneli na računalnik. Na nek način smo tudi dozoreli. Seveda je duh glasbe ostal isti, a bo album zvenel malo drugače.

Pink Floyd, Sonic Youth, Interpol. Kateri so najbolj vplivali na vas?

Pink Floyd, predvsem v zgodnjem obdobju, dokler je še igral Syd Barrett. Velik vpliv na nas je imel njihov prvi album The Piper at the Gates of Down, predvsem zaradi eksperimentalnega pristopa k igranju in izražanja instinkta ter nezavednega skozi glasbo. Sploh zdaj na drugem albumu veliko eksperimentiramo.

Kaj sporočate občinstvu?
Besedila so iskrena in neposredna, nimajo sporočil, nastajajo spontano. Bistvo Petrola so tri različne energije – ko se združijo, napravijo neko novo bitje.

Kaj bomo slišali v Kinu Šiška?
Predvsem nove pesmi. Slišali boste lahko, v katero smer gremo. Seveda bomo igrali tudi stare pesmi.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.