Magazin > Film & Glasba & TV
17 ogledov

Pingpong na RTV

Raay je zaslužen za razcvet kariere pevke April. (Foto: Katja Kodba/mediaspeed) Žurnal24 main
Ema. RTV prisega na mlade in ne na preverjene izvajalce. Ko smo vprašali, zakaj, smo odgovor dobili šele v tretje.

Letošnje izvajalce za nastop na Emi so, kot je znano, prvič do zdaj izbrali uredniki in redaktorji Razvedrilnega programa Televizije Slovenija in jih povabili k sodelovanju. Pravijo, da so jih izbrali na podlagi priljubljenosti in kakovosti nastopa, presenetljivo pa je, da so nekateri povabljenci komaj začeli svojo glasbeno pot.

Zakaj so se odločili za izvajalce, ki so širši javnosti skoraj tuji, kot so na primer Feliks Langus, ki sami priznavajo, da si ne obetajo večje podpore, ker so dokaj neznani, smo se obrnili na odgovorne na RTV Slovenija. Andrej Hofer, ki je zadolžen za projekt Ema, nas je sprva napotil k odgovornemu uredniku razvedrilnega programa TVS Vanji Vardjanu z besedami, da je "samo dobil v uporabo teh deset izvajalcev". Obrnili smo se na Vardjana, ki pa nas je z vprašanji napotil nazaj k Hoferju. Slednji nam je tako le pojasnil, da so prepričani, da so izbrali dobre izvajalce oziroma dobre avtorske ekipe, njihov cilj pa je bil letošnjo Emo približati vsem generacijam, še posebej pa mlajšim.

Letošnji izvajalci na EMI:
Maja Keuc, Omar Naber, Leeloojamais, Tabu, Nina Pušlar, Time to Time, Rock Partyzani, Feliks Langus, April ter Sylvain, Mike Vale in Hannah Mancini.

Bo Raay tokrat le uspel?
Eden od avtorjev, ki so ga letos znova povabili k sodelovanju, je tudi Raay, producent in vodja skupine Tangels, ki so redno nastopali tudi v oddaji Piramida na RTV. Raay ima pod okriljem pevko April, ki je letos med povabljenimi izvajalci. "Letos smo v prvi vrsti izbirali izvajalce in potem so se izbirale avtorske ekipe. Nismo šli od Raaya naprej, ampak od izvajalke nazaj," pojasnjuje Hofer in dodaja, da ni nobenega drugega razloga za tak izbor.

Raay nam je potrdil, da so se za April odločili na podlagi že dveh uspešnic, poklicali pa so najprej njega, ki je zaslužen za njene skladbe. Ker je April ravno pripravljala naslednji singel, so se nato skupaj odločili, da bodo skladbo predstavili na Emi. Skladba je že napisana, gre pa za skladbo, ki je v svetovnih trendih, pravi. "Je trendovski plesni pop," pravi Raay in dodaja, da so jo izbrali, ker je dobra in izstopa. "Ona je izvajalka, ki štrli ven, tudi na Eurosongu bi štrlela ven in bi zagotovo naredila rezultat." Raay pojasni, da so naredili skladbo, da bi bila uspešna v tujini, ali bo prepričala slovenske gledalce, pa bomo videli.

Deset izvajalcev se bo za zmago na Emi potegovalo v nedeljo, 27. februarja.

Slovenski zmagovalec se bo v nemškem Düsseldorfu v enem od polfinalov (10. ali 12. maja) potegoval za vstop v finale, ki bo v soboto, 14. maja.

Spomnimo. Lani je skupina Tangels v polfinalnem izboru Ema od štirinajstih izvajalcev zasedla predzadnje mesto. "Ali je bila pesem uspešna ali ne, so se odločali gledalci s telefonskim glasovanjem. Na ta rezultat ne moremo vplivati," pravi Hofer.

Preizkušenih pevcev ni med izbranimi
Ker je Slovenija na izboru za pesem Evrovizije večinoma dosegla slabe rezultate, z izjemo Nuše Derenda in Darje Švajger, ki sta obe zasedli končno sedmo mesto, nas je zanimalo, zakaj med povabljenimi ni omenjenih izvajalk. Je pa povabljen Omar Naber, ki nas pred petimi leti ni ponesel v finale izbora. Pojasnilo Hoferja je to, da so iskali izvajalce, ki ponujajo svežino in mladosten pristop.

Do zmagovalca brez razpisa
Letos je, kot rečeno, prvič prišlo do izbora izvajalcev brez razpisa. Pri nas so se za tak sistem odločili zato, ker je to praksa številnih drugih evropskih držav, članic EBU, in nobena novost, pojasnjuje Hofer. Na RTV so prepričani, da se bo takšen sistem obnesel. V nasprotnem primeru pa še vedno lahko pride do javnega razpisa ali vsaj kombinacije razpisa in povabila izvajalcev, še zaključuje Hofer.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.