Magazin > Film & Glasba & TV
0 ogledov

Plagiatorski Coldplay?

Na vrhu lestive so se znašli Coldplay. Žurnal24 main
Skupino Coldplay so obtožili plagiatorstva. Pevec skupine Chris Martin pa se je na koncertu šalil o drugačni vrsti kopiranja.

Uspešna britanska skupina Coldplay, ki je ravno te dni izdala svoj novi album Viva la Vida, se že sooča z obtožbami o plagiatorstvu. Manj znani Creaky Boards so jih namreč obtožili, da je ena izmed pesmi na novem CD britanskih rockerjev plagiat. Vendar položaj ni tako preprost, saj skladba, ki naj bi jo skupina Coldplay kopirala, ni izšla na nobenem izmed albumov Creaky Boards. Svojo obtožbo je manj znana ameriška skupina podkrepila z objavo posnetka njihovega nastopa iz leta 2007, trdijo pa celo, da je bil pevec skupine Coldplay Chris Martin na tem koncertu v občinstvu. Uradni predstavnik skupine je obtožbe zanikal in dodal, da je Chris Martin v času koncerta, ki naj bi se ga udeležil, v londonskem studiu intenzivno snemal in pripravljal novi album. Ironično, naslov pesmi, ki naj bi jo Coldplay kopiral, je Pesmi, ki jih nisem napisal (The Songs I Didn't Write).

Ravno tačas pa si je Chris Martin izbral za šaljenje o plagiatorstvu. Na enem izmed zadnjih koncertov se je pevec pošalil, da je njihova glasba sumljivo podobna glasbi druge znane britanske skupine Radiohead. Svojo pesem God Put a Smile on Your Face je primerjal s pesmijo Radioheadov 2+2=5. A je hitro dodal: "Se oproščam. Ne bi smeli govoriti o plagiatorstvu, ignorirajte kar sem rekel!" V intervjuju v znani ameriški reviji Rolling Stone pa je kljub temu priznal, da je bil Radiohead band, ki je drugim podobnim skupinam utrl pot do zvezdništva.

A priznanjem o kopiranju s tem še ni bilo konec. Chris Martin je tudi povedal, da so navdih za svojo naslednjo turnejo dobili od skupine Muse, ki prav tako kot oni prihaja iz Velike Britanije. Povedal je, da njihove nastope občudujejo in da si želijo, da bi lahko občinstvo navdušili in navdihnili tako kot Muse. Novo turnejo bodo Coldplay začeli v ZDA 14. julija letos. Evropski del turneje pa se bo začel 1. septembra v Strasbourgu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.