Magazin > Film & Glasba & TV
74 ogledov

Planet TV spet umaknil Janšev dokumentarec

Janez Janša Saša Despot
Včeraj bi morali na Planet TV predvajati dokumentarec o prvaku SDS Janezu Janši Maska demokracije, a ga tudi tokrat ni bilo …

Kot je Žurnal prvi poročal, bi morali dokumentarec predvajati že 18. marca, dan pred obravnavo na ljubljanskem višjem sodišču, kjer so obravnavali pritožbo nekdanjega predsednika vlade, ki je bil junija pred okrajnim sodiščem obsojen na dveletno zaporno kazen zaradi koruptivnosti pri nakupu vojaških oklepnikov Patria leta 2006. Kot smo takrat izvedeli, naj bi zahteva po predvajanju dokumentarca prek SDS prišla iz tujine, verjetno od večinskih lastnikov televizije, grške družbe Antenna.

Pretekli teden napovedali, sinoči spet umaknili

Planet TV je pretekli teden dokumentarec javno napovedal, a ga včeraj, čeprav je bil na sporedu, spet niso predvajali. Namesto Janševe zgodbe so si gledalci lahko ogledali film Iskanje Bobbyja Fischerja.  Spremembo sporeda je televizija tik pred zdajci ob 21. uri napovedala na svojem Facebookovem profilu: "Ob 22. uri bo medtem zaradi spremembe programa na sporedu biografska drama ISKANJE BOBBYJA FISCHERJA (Searching for Bobby Fischer), ki ima na IMDb oceno 7,6. Hvala za razumevanje." 

Pod zapisom so se takoj pojavili očitki o cenzuri. "Škandal, za katerega mora slišati demokratična Evropa!" pa je spremembo pokomentiral SDS Renče-Vogrsko.

Sporni odlomki

Na naši vprašanji, zakaj so dokumentarec umaknili in kako odgovarjajo na očitki, da gre za cenzuro, Planet TV odgovarja: "Vodstvo Planet TV je pridobilo pravno mnenje glede nekaterih odlomkov v filmu Maska demokracije, s katerim smo seznanili tudi avtorje filma. Zakon o medijih določa, da za vsebine, ki so objavljene v posameznem mediju, odgovarja družba, tako da smo avtorje filma prosili, da odlomke, na katere se nanaša pravno mnenje, umaknejo. Pri tem odločno zavračamo očitke, da gre v navedenem primeru za cenzuro. Gre izključno za zaščito družbe in njenih zaposlenih pred morebitnimi pravnimi posledicami."

Predvidevajo, da je intervenirala vlada

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) protestirajo "zoper cenzorski poseg, ki se je zgodil dne 30.3. na Planet TV, ko je vodstvo tega medija v zadnjem hipu umaknilo s sporeda dokumentarno oddajo Maske demokracije.“ "To se je zgodilo potem, ko se je predstavnik večinskega lastnika te medijske hiše, tj. grške korporacije Antenna Group, sestal s predsednico vlade Alenko Bratušek, po poročanju nekaterih medijev pa naj bi umik omenjene oddaje zahteval direktor te korporacije za jugovzhodno Evropo. Na ta način lahko upravičeno sklepamo, da se je prepoved predvajanje Maske demokracije oddaje zgodila na podlagi pritiska s strani slovenske vlade. Oddaja namreč na kritičen način prikazuje slovensko tranzicijo ter vlogo trenutnih oblasti v njej. Nadaljuje se torej nesprejemljiva praksa poskusov utišanja kritičnih glasov v slovenskem medijskem prostoru povsod tam, kjer ima vladajoča politika na voljo bodisi neposredne bodisi posredne vzvode za izvajanje cenzure,“ so sporočili z ZNP.

Na kabinet predsednice vlade smo že naslovili vprašanje o tej trditvi. Na odgovore še čakamo.

Komentarjev 47
  • Aspetiamo 10:24 01.april 2014.

    Bedno z dveh plati. Prvič to, da se gre Janša take igrice. Drugič pa to, da se gre Bratouškova takšne igrice. Pa smo spet nazaj v starih časih in se gremo indijance in kavbojce.Beda od ene in druge politike.

  • ac-dc 21:49 31.marec 2014.

    Šmrc. Zdaj sem pa ob "resnico"

  • Lionel 20:28 31.marec 2014.

    Seveda ga ne pozna. K je fotr vidu kaj je ustvaru se je skril da ga tud UDBA ni najdla. Sej skoz kokodaka kako je vse dubu od staršev, tko da so najbrž takoj po rojstvu zbežal in pustil vse za sabo.