Magazin > Film & Glasba & TV
63 ogledov

Plavi orkestar na filmskih platnih

Plavi orkestar Arhiv skupine
Film Orkester, režiserja Pjera Žalice, bo uradno slovensko premiero doživel na letošnjem Liffu. Projekcija filma bo v petek, 11. 11. 2011, v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma.

Gre za svojevrsten dokumentarec o fascinantni 25-letni karieri Saše Lošića in sarajevske skupine Plavi Orkestar, ki zaznamuje obdobje in generacijo, ki je preživela menjavo vrednostnega sistema, a kljub temu ostala zvesta sama sebi. Orkester je film o optimizmu, moči in neuničljivosti talenta, prijateljstvu in glasbi. Na 17. sarajevskem festivalu je zabeležil rekordno gledanost z več kot deset tisoč gledalci.

Režiser Pjer Žalica je o filmu dejal: "To je film o intimnem potovanju skozi čas, ko smo preživljali težke in prijetne trenutke. Zborna skladba o ambientu in okoliščinah, ki dušijo glas v grlu, a moramo živeti in prepevati ... Zato to ni zgodba o slabih trenutkih, temveč zgodba o dobrih ljudeh. O ljudeh, ki tudi v najtežjih okoliščinah najdejo moč in spodbudo za kreativno delovanje ter vero v boljši jutri."

Organizatorji na slovenski premieri pričakujejo prihod številnih akterjev omenjenega filma, med drugim so udeležbo napovedali Milan Kučan, Branko Đurić, Robert Pešut -  Magnifico, Marcel Štefančič, Robert Boterij, Vito Taufer, Jani Novak in Roman Uranjek, ki so s svojim sodelovanjem zaznamovali film.

Krajši odlomek iz filma si lahko ogledate tukaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.