Magazin > Film & Glasba & TV
101 ogledov

Plavi Orkestar v Hala Tivoli

1/53
Žurnal24 main
V soboto, 27. februarja so v Hali Tivoli že drugi dan zapored nastopili Plavi orkestar. Dvorana je bila zopet razprodana.

Na nedavnih dveh slovenskih koncertih se je izkazalo, da Plavi orkestar niso le dober bend, ki je osemdeseta in devetdeseta leta močno zaznamoval s poslušljivo glasbo, ampak da bi jim lahko rekli celo nekakšen yugo fenomen, ki je globoko zasidran v slovensko glasbeno kulturo. Ker skozi sadove preteklega dela uživajo neverjetno spoštovanje, bi jih brez problema lahko označili za ljudski bend. Ze zelo dolgo ni bilo o njih slišati česa novega, zato je sedaj povratniška turneja še slajša. Bosanski rock'n'roll bend iz Sarajeva, obstajajoč od leta 1983, je bil namreč kreativno odsoten celih deset let novega tisočletja. Bend se je letošnje leto odločil posneti tudi novo studijsko ploščo.  

Ob 20.30 uri, ko je bilo prosto premikanje tudi po tribunah že močno ovirano, so na oder prišle zvezde večera. Legendarna četverica (bobnar Admir Ćeremida - Ćera 1, basist Samir Ćeremida - Ćera 2, kitarist Saša Zalepugin in vokalist Saša Lošić – Loša) je na odru delovala zadovoljno in energično. Spremljala jih je podporna vokalistka Daša Gradišek (vokalistka benda Glam). Dveurni koncert z enim dodatkom so odprli s prvim singlom Amerika iz prihajajoče plošče ter nadaljevali z Djevojko iz snova, Straže ter Kad ti ljubav ime prezime. Zelo dobro so poleg največjih hitov (Suada, Putujem, Od rodžendana pa do rodžendana, Bolje biti pijan nego star, Sava tiho teče, Goodbye Teens, Ako su to samo bile laži), obnesli tudi komadi, kot so Sačuvaj zadnji ples za mene, Kaja ter Nisam je probudio. Slednjega sicer nikoli prej niso igrali na koncertih. Kar naenkrat so  se umaknili iz odra, glasbeno tišino pa je v tistem času zapolnil DJ in sledilo je presenečenje. Pojavili so se na drugi strani dvorane na manjšem odru, kar je pomenilo, da je sledil akustični del koncerta. Kolektivni duh je se posebej družno zavladal ob izvedbi komada Dan ljubezni benda Pepel in kri. Takrat so se združila grla, Loša pa je nakazal le začetne verze, nato pa je petje prepustil ljudem. To je bil sigurno eden izmed viškov koncerta. Občinstvo jim je sicer pomagalo odpeti skoraj njihove komade, ki so jih iz tega razloga pogosto podaljševali.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Loša je pretekli dan v Tivoliju komentiral na naslednji način: "Bilo je vroče, bilo je močno, bilo je emocionalno. Bo nocoj še bolje?". Težko je trditi, ampak zgovoren je že podatek, da je pelo in ostalo na nogah skozi celotni koncert tudi večino ljudi na tribunah. Primerjanje dvakrat razprodanega dogodka niti ni na mestu, ampak je šlo preprosto za enega boljših yugo koncertov na naših tleh kadarkoli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.