Magazin > Film & Glasba & TV
14435 ogledov

Po govoricah o ločitvi je Jerca Legan sedaj najavila to

Jerca Legan Cvikl 2 Katarina Veselič
Za mesto urednice Razvedrilnega programa na TV Slovenija se poteguje tudi dr. Jerca Legan Cvikl, antropologinja, publicistka in igralka. Do zdaj so svojo kandidaturo poleg dr. Jerce Legan Cvikl že potrdili: Vanja Vardjan, Igor Pirkovič, Rok Smolej in Petar Radovič.

Glede na pestro dogajanje na nacionalni televiziji v zadnjem času nas je zanimalo, kaj o ključnih vprašanjih meni nova kandidatka za mesto urednice Razvedrilnega programa TV Slovenija dr. Jerca Legan Cvikl.

Kaj vas najbolj moti glede dogajanja na TV Slovenija in predvsem glede dogajanja znotraj samega razvedrilnega programa?

"Razvedrilni program na javni TV Slovenija že dolgo ni več, kar je včasih bil. Posledično je odraz turbulentnih časov in širšega družbenega stanja z globalizacijo in digitalizacijo v zadnjem desetletju ter hkratne neambicioznosti pri vodenju RTV Slovenija kot osrednjega nacionalnega medija, torej tudi razvedrilnega programa kot enega izmed ključnih stebrov televizijske sheme. RTV Slovenija je imela kot največja medijska institucija v preteklosti najboljše novinarje/ke, reporterje/ke, urednike/ce, voditelje/ice, izjemne scenariste/ke in režiserje/ke, snemalce in montažerje/ke, odmevne oddaje, najboljšo tehnološko in kadrovsko infrastrukturo, bogato filmsko in glasbeno produkcijo, najdragocenejše arhivsko gradivo. A primata ji žal ni uspelo ohraniti. K temu je pripomogla tudi konkurenca in prerivanje za oglaševalske dobičke, a hkrati je nacionalni program potisnilo iz samoumevnosti in območja udobja, v boj za pozornost občinstva, za prevlado nad zanimivimi programi, v razvijanje kakovostnejših in bolj popularnih vsebin, formatov in tehnologij. Javna TV ostaja zavezana svojemu poslanstvu, da pokriva vse skupine občinstva, a kljub temu nihče ne želi ustvarjati programa, ki ga spremljata dve družini in nekaj upokojencev. Začeti mora delovati kot konsistentna celota, ki si bo skozi postopno prenovo – z drugačnim upravljanjem, s svežimi uredniškimi pristopi ter posodobljenimi programskimi usmeritvami in procesi – povrnila notranjo vero v odličnost in zunanji ugled, kot ju je že imela, ter se tako postavila ob bok najboljšim javnim RTV zavodom po Evropi in v svetu."  

Katere oddaje bi ukinili?

"Ne bi naštevala oddaj, ki so same sebi namen, ali tistih, ki so potrebne temeljite prenove, dejstvo ostaja, da ob vsej masovni ponudbi programov in svobodi izbiranja občinstvo na TV Slovenija nima več možnosti zasledovati paradnih oddaj z vrhunskimi voditelji, s satiro in bogato ponudbo slovenske glasbe, plesa, zabave, šova, saj v petkovem in sobotnem 'prime time'-u prevladujejo narodnozabavna glasba in licenčni kvizi. Čez teden se hoče dogajati ob magazinski jutranji oddaji, konec tedna pa z večernimi kvizi in sprostilnimi popoldnevi. A večina izmed njih ima ob porabljeni produkcijski masi in številnih usposobljenih ustvarjalcih še veliko manevra za izboljšanje. Problem je motivacija zaposlenih, saj nimajo več skupne vizije, ampak le poskušajo prekrmariti skozi bolj ali manj nemirne vode, da ohranjajo službe, program pa se dogaja vzporedno brez sleherne 'velike slike'. V razvedrilo na TV Slovenija je treba vrniti vsebine, ki pokrivajo turizem, kulinariko, vrtnarjenje, popotništvo, arhitekturo in oblikovanje, kulturo in umetnost, šport, mobilnost, trajnostni razvoj, podjetništvo, medgeneracijsko sožitje, medosebne odnose itn. Njihov namen poleg zabave je lahko tudi informativen in izobraževalen, saj na prijazen način obravnavajo družbene dogodke in fenomene, zgodovino in sodobne trende. Za celovito razvedrilo so nujne ciklične, magazinske, projektne, terenske in pogovorne oddaje, ki se vijejo od jutra na večer, s poudarkom na koncu tedna."


Kakšni so vaši programski predlogi?

"Delala bi na celovitosti razvedrila znotraj programske sheme, ki bi zajela vse generacijske skupine in pokrila raznolikost okusov, kar je zaobljubljeno v osnovnem poslanstvu RTV Slovenija. Razvedrilo mora polno opravičiti svoje ime, da ljudi sprošča, spravlja v dobro voljo, spodbuja, navdihuje, informira in tudi kaj novega nauči. V razvedrilnem programu na TV Slovenija je nujna postavitev novih oddaj s specializiranimi vsebinami, tudi inovacijami za mlade ob hkratni uvedbi hibridnih žanrov, živih programskih vsebin z vključevanjem občinstva 'v živo', predvajanje glasbenih festivalov in plesnih šovov, vključno s tematskimi oddajami ob posebnih priložnostih in praznikih. Potrebno je delo z novimi ustvarjalci ob konstruktivnem mentorstvu že utečenih ustvarjalcev. Skupaj z vrhunsko ekipo bi želela slediti viziji uresničevanja odličnega, uglednega programa najkakovostnejših, najbolj priljubljenih in najodmevnejših razvedrilnih TV oddaj, v zadovoljstvo občinstva in soustvarjalcev programa."


Zakaj menite, da bi bili dobri v tej vlogi, v vlogi odgovorne urednice razvedrilnega programa?

"Po več kot dvajsetih letih nabiranja domačih in mednarodnih izkušenj s področja medijske produkcije, strateških komunikacij, raziskovanja in soustvarjanja medijske krajine, razvijanju novih modelov kulturnega in medijskega managementa, se želim vrniti na TV Slovenija, kjer nisem nikoli zaprla vrat za sabo. Kot ideološko neodvisna in 'zunanja' glede na dolgoletno kolobarjenje iste programske filozofije, lahko predstavljam nov veter, ki je za vrnitev gledanosti, priljubljenosti, verodostojnosti in ugleda nacionalnega medija več kot potreben. Kakorkoli, prihodnost je ženskega spola, morda pa je v Razvedrilu na TV Slovenija po nekaj ‘moških’ mandatih spet čas za malo drugačen, celovit ženski pristop v tesnem prepletanju z vsakim izmed soustvarjalcev z nenehno mislijo na naše cenjeno in sprostitve željno občinstvo."

Komentarjev 4
  • Ender3 11:45 07.julij 2022.

    Igorja Pirkoviča za razvedrilni program, ima dokazane izkušnje iz predvolilnih srečanj. Razvedrilno je, zelo uravnotežen pa še pesmice zna pisat, ženo Ano pa lahko vzame za maskoto. Nepozaben par !

  • bljitva 10:42 07.julij 2022.

    gospa bi bila rada kar urednica a?...šamar pa za šporhet, al pa na njivo krompir pobirat.

  • Friderik1950 09:58 07.julij 2022.

    V razvedrilni program je potrebno vnesti vso barvitost Slovenskih narečij in tu in tam posneti kako igro iz ljudskih odrov pa bo razvedrila čez in čez dovolj. Ja tote žveglaste Ljubljanščine smo se pa res že malo nažrli. No ja, pač.