Magazin > Film & Glasba & TV
29 ogledov

Po Ljubljani bo spet donela ljudska glasba

TZscena10.01.08...fake orchestra... TZscena10.01.08...fake orchestra...
Godibodi. Festival, ki promovira ljudsko pesem, predvsem pa dobro domačo glasbo.

S koncertoma skupine Vruja in Davida Marušića s spremljevalno zasedbo se bo danes ob 20.30 začel festival Godibodi, ki bo tokrat prvič potekal na letnem vrtu Hostla Celica. "Želeli smo odpreti ta prostor, ki je postal prostor ustvarjalnih srečevanj in je eno od redkih gojišč žive glasbe, obenem pa Hostel Celica praznuje deset let," je o selitvi osrednjega prizorišča festivala, ki se bo v krajših različicah zgodil tudi v Kopru in Mariboru, povedal umetniški vodja festivala Janez Dovč, ki je tudi letos sestavil kratek, a pester program.

Trije dnevi, šest koncertov

V treh festivalskih dneh se bo zvrstil nabor domačih glasbenikov, ki so bolj ali manj zapriseženi ljudski pesmi, skoraj vsi pa bodo predstavili nove plošče, ki so jih izdali pri Celinki.

Poleg današnje Vruje in Marušiča, ki bosta zastopala Istro, bodo jutri v Ljubljani tako nastopili duo Metod Banko in Teo Collori, ki bo predstavil novo, večinoma avtorsko ploščo in nekaj prepesnitev, ter Anton Feinig trio z Evo Hren, ki se bodo "sprehodili vsepovsod, predvsem pa po Koroški". V petek bo čas za slovo z akustično Aphro Teslo in Fake Orchestro, ki na četrtem albumu ob ljudski pesmi ustvarjajo gruvi afrobeat.

Naprej brez fizičnih plošč

Glasbena zadruga Celinka je v petih letih izdala kar 62 plošč, v minulem letu pa 16, vendar tega počasi, kot napovedujejo, ne bo več.

"Odločili smo se, da bomo nehali izdajati fizične nosilce zvoka, ker ta čas res mineva, jih bomo pa zagotovo še izdajali v zbirki Sozvočja Slovenije," je pojasnil Dovč in dodal, da načrta za naprej še niso naredili, ob tem pa med morebitnimi rešitvami omenil mecene in crowdfunding ter poudaril pomembno vlogo poslušalcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.