Magazin > Film & Glasba & TV
30 ogledov

Po navdih v samostan

Teresa Salgueiro Arhiv Kina Šiška
Teresa Salgueiro. Portugalska pevka o 25-letni karieri, minevanju časa in skupini Madredeus.

Kakšno leto je za vami? Sprašujem zato, ker ste pred nekaj meseci izdali nov album, ki je naletel na odlične odzive.
To leto je zame zelo pomembno. Praznujem namreč 25. obletnico, odkar se ukvarjam s petjem, in menim, da jo praznujem na najboljši možen način, z izdajo prvega samostojnega albuma. Gre za album, ki smo ga posneli avgusta. Našla sem skupino zelo nadarjenih glasbenikov, ki igrajo bobne, perkusije, kontrabas in kitare. Gre za posebne ljudi, ki so bili navdušeni, da sodelujemo skupaj in ustvarjamo nek nov, originalen zvok. Tako smo se umaknili v gorski samostan Arrábida in posneli prvenec O Mistério.

Za kakšen album gre?
Veliko navdiha nam je ponujala narava, ki je okoli samostana. Skomponirali smo 17 novih pesmi in ustvarili originalen zvok. Želeli smo povedati zgodbo o vseh nas, ki prihajamo iz različnih glasbenih žanrov in mest, in našli smo mostove, ki so nas pripeljali drugega proti drugemu. Najprej smo delali na melodiki in nato na aranžmaju kot celoti.

Kaj pa besedila?
Na koncu sem napisala vsa besedila. V njih spregovorim o tem, kako različno se ljudje odzivamo na življenje. Govorim o ljubezni, spoštovanju, učenju. O tem, da čas mineva in se moramo v luči tega učiti stvari na novo. Spregovorim o medsebojnih odnosih in pogumu. O vsem, o čemer tudi sama veliko razmišljam in čutim potrebo, da o teh občutjih govorim s preostalim svetom.

Kako se spominjate časov v skupini Madredeus, ki je mednarodno najuspešnejša portugalska zasedba vseh časov?
V skupini Madredeus sem cvetela in ustvarjala kot del ekipe polnih 20 let. To je bilo zelo lepo obdobje. Skupina je šla skozi kadrovske menjave in različne glasbene izraze, ampak nikoli nisem pisala pesmi v tej skupini, bila sem le interpret. So mi pa bile pesmi izjemno blizu, sem jih čutila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.