Magazin > Film & Glasba & TV
43 ogledov

Po nevihtah še jeza žensk

Poleg gospodarske krize in težav v letalskem prometu zaradi vulkanskega pepela j Žurnal24 main
Cannes. Festival tudi letos s hiti in klasiki, a brez režiserk v tekmovalnem sporedu.

V sredo se bo v Franciji z Robinom Hoodom, najnovejšim filmom ameriškega režiserja Ridleyja Scotta, začel 63. canski filmski festival.

Tekma brez žensk
Peticija. Režiserke so, potem ko je bil razkrit izbor filmov v tekmovalnem programu, izrazile ogorčenje, ker med 18 filmi ni niti enega, ki ga je posnela ženska. Britanska režiserka Ruth Torjussen je zato objavila peticijo, v katerem je ogorčenje nad izborom s svojim podpisom izrazilo že 200 režiserk.

Največji filmski festival, na katerem bo tudi letos predstavljena mešanica hollywoodskih hitov ter evropskih in azijskih posebnežev, se bo s podelitvijo nagrad iztekel 23. maja, kdo jih bo prejel, pa bo odločila žirija, ki jo bo vodil Tim Burton, režiser, ki je v Cannesu sodeloval leta 1995 s filmom Ed Wood.

Spremljevalni hiti
V tekmovalnem programu se bo za zlato palmo potegovalo 18 filmov oziroma režiserjev, med katerimi je kar nekaj starih festivalskih znancev, na primer Takeshi Kitano, Alejandro González Iñárritu in Mike Leigh, medtem ko bodo hollywoodski hiti, ki bodo poželi največje zanimanje, predstavljeni v spremljevalnem programu.

Poleg otvoritvenega Robina Hooda bosta to med gospodarsko krizo aktualni Wall Street: Money Never Sleeps Oliverja Stona, v katerem je Michael Douglas ponovil vlogo neusmiljenega borznega posrednika Gordona Gekka iz leta 1987, ter You Will Meet a Tall Dark Stranger, s katerim bo v Cannesu poskušal navdušiti Woody Allen.

 

Robin Hood | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main



Nevihte in pepel
Cannes te dni ni samo prizorišče priprav na festival, ampak tudi čiščenja razdejanja, ki so ga na francoski obali zadnji teden za sabo pustile nevihte, poleg tega pa težave še vedno povzroča vulkanski pepel, ki ovira evropski letalski promet, s tem pa tudi prihode svetovnih zvezd.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.