Magazin > Film & Glasba & TV
45 ogledov

Po pravico k Prešernu

Tjaša Koprivec mediaspeed
Pravica. Glasbeno-pesniški dogodek, ki ga bo začinilo 110 umetnikov in knjižica s Kosovelovimi mislimi.

Prešernov trg bo jutri postal kulturno zbirališče oziroma središče dogodka #Pravica, ki bo pomenil tudi začetek Festivala Sanje. Dogodek je bil sprva sicer zamišljen pod naslovom Pesmi pot, a je tik pred zdajci doživel spremembo.

80 strani pravice

"Ker zahteva premislek in akcijo, smo ga preimenovali v #Pravica s podnaslovom Mladi verujejo vate, Pravica," je preobrazbo pojasnila Tjaša Koprivec iz Založbe Sanje in poudarila, da je dogodek, s katerim želijo povrniti glas "tistim, ki so jih zlohotno utišali", navdihnil Srečko Kosovel oziroma izid istoimenske knjižice.

V knjigi #Pravica so na 80 straneh zbrane pesmi in misli, iztrgane iz Kosovelovih esejev, ki so po besedah direktorja Založbe Sanje Roka Zavrtanika primerne tako za zahtevne kot preproste bralce, zato sta temu primerni tudi naklada in cena knjižice. Ta bo namreč izšla v kar pet tisoč izvodih, stala pa bo le 2,99 evra.

Po sprevodu koncert Dogodek dneva pa ne bo le knjižica, ampak tudi sprevod in koncert, ki se bosta začela ob Prešernovem spomeniku. Tam se bo ob 20. uri zbralo približno 110 umetnikov iz 25 držav, ki bodo naslednji teden nastopili tudi na Festivalu Histeria v istrskem gozdu ob kraju Gračišče, nato pa se bo umetniška druščina podala na pot po mestnem središču. 
Sprevod glasbenikov, gledališčnikov, lutkarjev, pripovedovalcev, pesnikov in še koga bo vodil Matija Solce, ki ga bo po eni uri končal tam, kjer ga je začel, ter prostor in čas na Prešernovem trgu ob 21. uri odstopil glasbenikom, ki jim bodo pri prebujanju ljudi pomagali udarni pesniki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.