Magazin > Film & Glasba & TV
32 ogledov

Poboj dovoljen, film ne

(Foto: Kinodvor) Žurnal24 main
Skriti zaliv. Japonci se nočejo soočiti z resnico, ki jo prikazuje film.

Aktivist proti mučenju delfinov Ric O'Barry je japonske kinematografe v torek pozval k predvajanju dokumentarnega filma Skriti zaliv – čeprav se Japonci branijo, da je, ker prikazuje klanje delfinov, žaljiv do njihove tradicije.

Ogled filma, ki prikazuje skupino ekoaktivistov na sledi ribičem v Taiji, osamljenem zalivu na jugu Japonske, kamor usmerjajo in potem zakoljejo cele jate, so v Tokiu in Osaki že odpovedali. Medtem ko se japonski filmski distributer Unplugged pogaja, da bi dokumentarec od 26. junija predvajali v kinodvoranah po državi, je k nujnosti odprte diskusije o filmu pozvalo tudi približno 60 novinarjev in filmarjev.

Nekdanji trener delfinov v nanizanki Flipper iz 60. let O'Barry, ki v dokumentarcu tudi nastopa, je bil nad odzivom na Japonskem, kjer promovira film, zgrožen: "To ni Severna Koreja, ni Kitajska in ni Kuba, to je demokratična skupnost." Ni mu jasno, kako lahko peščica radikalcev, ki grozijo, ker nočejo, da bi ljudje film videli, tako močno vpliva na lastnike kin. O'Barry je nastopil tudi v številnih pogovornih oddajah, zavzema se proti oglaševanju delfinjega mesa, ki vsebuje visoke vrednosti živega srebra, in lovljenju delfinov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.