Magazin > Film & Glasba & TV
20 ogledov

Pogled neenakosti

Zelo priljubljen celovečerec Božje mesto Fernanda Meirellesa, ki je bil nominira Žurnal24 main
Brazilski film. Cikel osmih filmov med 4. in 13. marcem v Kosovelovi dvorani CD.

“Pri eksotičnih filmskih produkcijah, ki niso kontinuirane in se razlikujejo od obdobja do obdobja, se je treba odločiti za posamezno obdobje – tako da je bil cilj predstaviti predvsem šestdeseta leta, tako imenovan cinema novo,” pojasnjuje vodja filmskega programa v Cankarjevem domu Simon Popek.

 

8 filmov bodo predvajali v sklopu festivala Obraz Brazilije, predstavitve
brazilske kulture v Cankarjevem domu.

Poleg pokušine petih filmov obdobja cinema novo, za katero je značilno slikanje sveta revščine, nerazvitosti in izkoriščanja, bodo na ogled tudi trije novejši, bolj znani filmi, ki so bili predvajani na festivalih. “To so zelo barviti, temperamentni filmi, v njih je veliko glasbe, gre za zelo čustveno kinematografijo, pravo nasprotje hladnemu (post)modernizmu zahodnoevropskega filma,” dodaja Popek.

Od kritike režima ...
“Cinema novo je zelo cenjeno in žlahtno obdobje južnoameriškega filma, filmi v ciklu pa še niso bili predvajani v Sloveniji. Zanje je značilna zelo močna in neposredna politična angažiranost, po letu 1964, ko je bil vojaški udar, pa so morali režiserji nestrinjanje z režimom zapakirati v alegorijo, metaforično subverzivnost,” razlaga Popek.

... do kritike neenakosti
Sodobnejši brazilski filmi niso več toliko angažirani v političnem smislu, ampak bolj odgovarjajo na socialne neenakosti, razkol med vladajočo elito in svetom revnih, pove sogovornik. “Elitni vod Joséja Padilhe je denimo ogledalo sodobne brazilske družbe, ki ji vladajo nasilje, prostitucija in nezmožnost države, da bi to ukrotila.”

Filmi bodo na sporedu v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma vsak večer ob
20.30, za vstopnice pa boste odšteli 3,80 (s popustom) in 4,60 evra.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.