Magazin > Film & Glasba & TV
45 ogledov

Pokukajte v življenje v slikah

Življenje v slikah
1/2
Steve McCurry
Na Ljubljanskem gradu se v Stanovski dvorani in Palacij ob 9. uri odpira fotografska razstava Steva McCurryja z naslovom Življenje v slikah.

Steve McCurry je eden najbolj priznanih fotografov našega časa in dobitnik številnih prestižnih nagrad za fotografijo. Znan je po svojih sugestivnih barvnih fotografijah in v odlični dokumentarni maniri zaznamuje bistvo človeških naporov in radosti. Kot član agencije Magnum Photos (že od leta 1986) je McCurry iskal in tudi našel nepozabno, kajti številne izmed njegovih fotografij so postale ikone sodobnega časa.

Rodil se je v Filadelfiji ter se šolal na Fakulteti za umetnost in arhitekturo Državne univerze v Pensilvaniji, kjer je diplomiral z odliko. Dve leti je bil zaposlen pri časopisu, nato pa se je podal v Indijo kot samostojni fotoreporter, in prav tam se je naučil opazovati in čakati na življenje. Ugotovil je, da "če čakaš, ljudje pozabijo na tvoj fotoaparat ter pustijo duši prosto pot".

Odkritje beugnskega dekleta
Za reportažo o ruski invaziji na Afganistan je prejel zlato medaljo Roberta Cape, ki se podeljuje za najboljše reportaže iz tujine in je posvečena fotografom, ki so izkazali izjemen pogum in podjetnost pri svojem delu. Je tudi dobitnik številnih nagrad, med drugim nagrade »fotograf leta«, ki jo podeljuje Nacionalna zveza fotoreporterjev. Istega leta je prejel kar štiri prve nagrade na Svetovnem tekmovanju novinarske fotografije, kar je dosežek brez primere. Dvakrat je bil nagrajen tudi s spominsko nagrado Olivier Rebbot.

Vrhunec njegove kariere je bilo vnovično odkritje do tedaj neidentificiranega begunskega dekleta iz Afganistana; njen portret mnogi opisujejo kot najbolj prepoznavno fotografijo na svetu. Ko je po skoraj dveh desetletjih McCurry znova našel dekle z imenom Sharbat Gula, je dejal: "Njena koža je sedaj utrujena in kaže gube, a je še vedno osupljiva kot pred tistimi davnimi leti …".  10. septembra 2001 se je McCurry vrnil z daljše naloge na Kitajskem. Njegova reportaža o točki nič 11. septembra je pričevanje, posvečeno herojstvu in plemenitosti prebivalcev New Yorka: "Čutil si vso grozo in v trenutku tudi instinktivno dojel, da naša življenja ne bodo nikoli več taka kot prej."

Za vstopnico boste odšteli 10 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.