Magazin > Film & Glasba & TV
39 ogledov

"Politiki, nas je več!"

V prvi vrsti polne Linhartove dvorane Cankarjevega doma so sedeli tudi Siddharta
1/25
Žurnal24 main
Kongres glasbenikov. Zgodovinski dogodek: protest proti novemu medijskemu zakonu, ki je združil Slaka, Siddharto, Čuke, Wernerja, Sašo Lendero in druge.

"S poslušalci vred nas je več kot volilcev katerekoli politične stranke, zato nas nehajte ignorirati!" sta včeraj polno Linhartovo dvorano nagovorila predstavnika Društva Glasbeni forum Matevž Šalehar in Severa Gjurin.

Nikoli si nisem mislil, da bom pod isto streho videl vse profile glasbenikov. Gre za zgodovinski dogodek.
Dragan Bulič, radijska legenda

Številni so bili mnenja, da gre za zgodovinski dogodek, saj so se pod isto streho združili zabavnjaki, metalci, rockerji, jazzisti in drugi. "Glasbeniki smo tako stopili skupaj le še ob slovenski osamosvojitvi in ko smo zbirali denar za pogoreli studio Aca Razbornika," je povedal Janez Bončina - Benč.

Nikolovskega so utišali

Na kongresu so glasbeniki predstavili svoje tri zahteve (RTV naj vrne glasbene oddaje, ministrstvo za kulturo naj vrne člen, ki radijske postaje zavezuje podpisati pogodbo s kolektivno organizacijo, kot je Sazas, in čez dan naj se na radijskih postajah vrti najmanj polovica slovenske glasbe) ter odpeli Zdravljico. Ko pa sta ob koncu voditelja dogodka naznanila, da je Glasbeni forum na voljo za novinarska vprašanja, je z mikrofonom v roki med občinstvom vstal Darko Nikolovski, raper in član stranke Zares.

"Mi kot organizatorji mu mikrofona nismo dali, zato ne vem, kako je to možno," je po incidentu povedala Gjurinova. Nikolovski je namreč želel razkriti svojo plat zgodbe, a mu voditelja tega nista dopustila, rekoč, da je to kongres nasprotnikov novega medijskega zakona in ne podpornikov. Nikolovski je v znak protesta na odru stoje pozdravil v Hitlerjevem slogu (z dvigom roke in dvema prstoma pod nosom, ki simbolizirata brke Adolfa Hitlerja) ter odkorakal iz dvorane. Njegov izpad sta raperja Trkaj in Zlatko komentirala, da hip hop in politika ne gresta skupaj: "Midva predstavljava hip hop, on pa nekaj drugega."

Spopad po kongresu
Leo Oblak vs. Matevž Šalehar - Hamo & Trkaj & Tomaž Rous (Siddharta). Vroča debata se ni polegla niti po uradnem delu kongresa glasbenikov. V preddverju Cankarjevega doma so se na temo vrtenja domače glasbe na radiih verbalno spopadli predsednik uprave ene od radijskih mrež Leo Oblak na eni strani, na drugi pa Hamo, Tomaž Rous in Trkaj.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.