Magazin > Film & Glasba & TV
33 ogledov

Pop TV na obtožbe, da je Blaž kopiral jed

Sladica Žurnal24 main
Tekmovalec Gostilne išče šefa, Blaž, ideje za predjed ni prekopiral, pravi Pop TV. Sam priznal, da je ideja le delno njegova.

"V Gostilni išče šefa je tekmovalec Blaž v finalnem izzivu, ki odloča o vstopu v finale, pred 3 šefe in obiskovalce postavil kopijo jedi iz ene od restavracij v tujini. V tej restavraciji je tekmovalec opravljal prakso. Šef Bine ga je pohvalil za izvirno idejo. Seveda se postavlja vprašanje, kako izviren pravzaprav v resnici je, če pa je postregel kopijo jedi. Ob tem ne moremo mimo dejstva, da je recept avtorsko zaščiten in gre za intelektualno lastnino. In tukaj se postavlja resna dilema, ali bi to jed sploh lahko postregli gostom,“ nas je obvestil bralec, ki je bil prepričan, da gre pri Blaževi jedi -  tortica iz račjih jeter -  za slavno jed španske restavracije El Celler de Can Roca, ki je bila nekoč izbrana celo za najboljšo restavracijo na svetu.

Ne njihovem meniju je namreč jed "foie gras“ (račja ali gosja jetra) s karamelizirani jabolki, ki je na prvi pogled res zelo podobna Blaževi tortici. A le na pogled, pravijo na Pop TV. "Osnova je vizualno podobna, ni pa jed enaka. Sestavine so drugačne in zaradi tega je tudi okus drugačen. Kombinacija jabolka in račja jetra pa so svetovno znana in pogosto uporabljena kombinacija okusov,“ so še razložili na komercialni televiziji in dodali, da je Blaž priznal, da ideja za predjed izhaja iz časov njegovega dela v Španiji.

"Skupnost kuharjev je vedno temeljila na izmenjavi in deljenju znanja. Po tem se ravna tudi naša gostilna. Tako tudi Šef Bine in vsi gostujoči kuharji, vse svoje recepte, ideje in nasvete delijo tako s tekmovalci kot tudi z gledalci," so še dodali.

Kako je jed naredil Blaž?

Blaž je šefom razložil, da je račja jetra dal v vakuum, in sicer skupaj s sojino omako. Sestavini je nato pol ure kuhal na 63 stopinj. "Nato sem jetra pretlačil skozi cedilo. Ovoj je iz jabolk 'granny smith', krema je iz kompota zelenih jabolk s krebuljico, vaniljinega olja in balzamične redukcije. Tortica se bo povaljala v kristalnem sladkorju in se bo karamelizirala z brenerjem,“ je še razložil Blaž.

V originalnem receptu, ki ga najdete tukaj, se jetra v vakuumu kuhajo skupaj s sečuanskim poprom – pol ure na 65 stopinj. Ovoj je narejen iz jabolk granny smith, tako kot tudi krema, za katero poleg jabolk potrebujete še krebuljico, maslo in sladkor. V receptu je omenjeno tudi vaniljino olje in kako se ga naredi.

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 23:48 10.december 2015.

    Ta šov je vse bolj čudn. Pa ga sploh ne gledam ampak še tist kar pa slišm od tega šova mi je pa čist mim.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 07:43 10.december 2015.

    Ma tale mozoljko,herpeskeepr in svinjski nohti,je že od začetka antipatičen zarad nečistoče in ožganih prstov od kajenja,kar v restavracijo po oje ne sodi.Hrane pripravljene od takega svinarja se ne bi dotaknil,oziroma jo sploh ne bi naročil.