Magazin > Film & Glasba & TV
36 ogledov

Popevka skozi fotografski objektiv

Slovenska popevka l. 1966 Edi Šelhaus, arhiv Muzeja novejše zgodovine Slovenije
V Muzeju novejše zgodovine Slovenije in ZRC SAZU je v okviru festivala fotografije Fotonični trenutki 2012 na ogled fotografska razstava Prvi festivali Slovenske popevke.

Razstava Prvi festivali Slovenske popevke Edija Šelhausa je izbor iz tematske razstave Glasbeni svet 60-ih ob 90-letnici fotoreporterja Edija Šelhausa, ki sta jo Muzej novejše zgodovine Slovenije in avtorica Jožica Šparovec pripravila leta 2009 v počastitev 90-letnice Šelhausa, enega od legend slovenskega vojnega in povojnega fotoreporterstva.

Skupno 25 fotografij iz omenjene razstave tako obeležuje 50-letnico prvega festivala Slovenska popevka in prikazuje utrinke s petih omenjenih festivalov v obdobju med 1962 in 1971.

Ujel tudi dogajanje v zakulisju

Edi Šelhaus je bil eden redkih fotoreporterjev, ki je fotografiral prve festivale popevk (kot tudi jazza). Zanimivost njegovih posnetkov je, da je v svoj fotografski objektiv ujel tudi dogajanje v zakulisju, o čemer je bilo v publikacijah, kot sta revija Tovariš ali Šelhausova monografija Fotoreporte, objavljenih nekaj zanimivih posnetkov in foto zgodb, ki so sicer značilne za njegovo delo.

Fotografije z znanimi pevci, dirigenti, orkestri, zasedbami in ansambli iz omenjenih let so izjemno redke, mnoge med njimi celo unikatne. Na njih najdete Marjano Deržaj, Majdo Sepe, Staneta Mancinija, Jelko Cvetežar, Lada Leskovarja, Beti Jurkovič, Matija Cerarja, Eldo Viler, Ota Pestnerja, Alfija Nipiča in druge.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.