Magazin > Film & Glasba & TV
115 ogledov

Portorož, dežela Stonesov

Muzej Stonesov je obiskal tudi spremljevalni bend Rollingov: Tim Ries (saksofon) Žurnal24 main
Rolling Stonesi. V Portorožu imajo svoj muzej, lokal in družine, ki jih spremljajo.

Kje je največ oboževalcev Rolling Stonesov? Zaradi majhnosti Slovenije zagotovo ne pri nas, imamo pa zato v Portorožu nekaj njihovih najbolj ustvarjalnih in vztrajnih oboževalcev, ki so tej legendarni britanski skupini tako rekoč posvetili svoja življenja. Primorec Slavko Franca (61), sicer ladijski inženir, je v njihovo čast v svoji hiši odprl muzej, kjer se vam od izdelkov, povezanih z Rolling Stonesi, lahko kar zvrti. V njem je gostil že Mickovega brata Chrisa Jaggerja ter spremljevalne glasbenike Stonesov backvokalista Bernarda Fowlerja, trobentača Michaela Davisa, saksonista Tima Riesa in baskitarista Darryla Jonesa.

Od leta 1967 na 50 koncertih

Portorož premore še Kanela Bar, nekakšen oltar Stonesom, in družino Šubelj, ki prijateljuje z družino Jagger.

Vse skupaj se je začelo v sedmem razredu, ko je Slavko z druščino Stonese prvič slišal iz džukboksa v lunaparku. Kjerkoli se je pozneje v svoji 38 let dolgi karieri potepal po morju, je kupoval vse predmete, povezane z Jaggerjevo druščino – v svoji zbirki ima vse vinilne plošče, cedeje, knjige in drugo. In kako do obiska v prvem muzeju Stonesov v Sloveniji? Slavko pravi, da z veseljem sprejme vsakogar in da se lahko z njim povežete kar prek Facebooka, kjer bo interesentom zaupal telefonsko številko, dogovorili se boste za termin, nato pa vas bo popeljal skozi čas prvih porednih fantov rock'n'rolla, ki so danes sicer že vsi dedki, stari skoraj 70 let. “Prvi koncert Stonesov sem si ogledal aprila 1967 v Milanu, naslednjega leta 1970 v Rimu, nato sem jih slučajno ujel marca naslednje leto v angleškem Brightonu, ker smo se z ladjo ustavili v vasici Shoreham le nekaj kilometrov stran in sem videl reklamni plakat,” navdušeno razlaga Slavko, ki si je Stonese v živo ogledal tudi v ZDA – skupaj jih je na odru videl več kot petdesetkrat. In koliko jih je od njih spoznal? Na koncertu v Belgiji mu je Keith Richards z odra, kot bi vedel, vrgel kitarsko trzalico (za dokaz ima videoposnetek), leta 1982 pa je na letališču v Miamiju srečal Ronnieja Wooda in se z njim nekaj časa celo pogovarjal. “Srečo imam, da so všeč tudi soprogi Tanji, ki gre z mano večkrat na njihove koncerte, sicer pa je nemogoče živeti z nekom, ki ne mara rock'n'rolla,” se pošali Franca.

Kanela Bar in družina Šubelj

Stvaritelj prvega muzeja Stonesov v Sloveniji Slavko Franca in Mickov brat Chris | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv

Da je Slavko spoznal člane spremljevalne zasedbe, ki so pred nekaj leti nastopili v portoroškem Avditoriju, sta zaslužna Peter in Simona Šubelj, ki sta koncert organizirala – seveda oba fana Rolling Stonesov, ki sta med drugim gostila Chrisa Jaggerja in njegovo ženo, manekenko Kari Ann Muller. Zakonca Jagger-Muller sta njuno družino lani celo povabila na svoj podeželski dvorec v Angliji. Vsi omenjeni velikokrat obiščejo lokal ob morju Kanela Bar – redkokdaj se boste lahko sprehodili ob portoroški plaži, ne da bi slišali glasbo Rolling Stonesov. Kanelo, ki je polna fotografij članov in logotipov Stonesov, vodi njihov dolgoletni ljubitelj Dragan Sojič, sicer oče bobnarja Eskobars Bogdana Sojiča. Ta je po zaslugi poznanstev s Chrisom Jaggerjem, ki je v lokalu njegovega očeta do zdaj nastopil že dvakrat, v bližini Londona spoznal bobnarja Stonesov Charlieja Wattsa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.