Magazin > Film & Glasba & TV
0 ogledov

Posebni stik z Jeffom Millsom

Nič nenavadnega ni, če Millsovo občinstvo občasno postoji in zgolj opazuje spekt Žurnal24 main
27. junija se bo v Zelenem Gaju v Vipavski dolini odvijal festival elektronske glasbe Woodshock, ki bo gostil izumitelja techna in pravega virtuoza Jeffa Millsa.
Jeff Mills je dokaz, da je Slovenija zanimiva tudi za ekstravagantne umetnike in ne zgolj za komercialna imena. Spada med tiste didžeje in producente, ki so dokončno utemeljili osnovno matrico techna, iz katerega so se v zadnjih dveh desetletjih razvile neštete podzvrsti plesnoelektronske glasbe. Že v 80. letih je sceno osvojil s svojevrstno zmesjo detroitskega techna, miami-bassa, chicaškega housa in drugih novodobnih zvokov, ki jih je tkal v svojevrstno zgodbo s tedaj pionirskimi studijskimi in gramofonskimi prijemi. Z "Mad" Mikom Banksom , nekdanjim basistom skupine Parliament, sta utemeljila legendarni kolektiv Underground Resistance, ki je s svojo militantno gverilsko ikonografijo in revolucionarno retoriko dala technu obraz in družbeno angažirano noto.

Mills kolektiva ni nikoli zapustil, a se je v naslednjih letih uveljavil predvsem kot solist. Preselil se je v New York in po kratkem izletu v Berlin delo nadaljeval v Chicagu, kjer je z Robertom Hodom odprl legendarno založbo minimal glasbe Axis.
 

Woodshock

WoodShock je festival, ki nadaljuje tradicijo najudarnejših slovenskih poletnih elektronskih festivalov, predvsem serij Meet Me in Sindustry. Za vstopnice boste v predprodaji odšteli 23 evrov, na dan dogodka pa 28 evrov. V primeru slabega vremena se bo dogodek odvijal v ljubljanskem Inboxu. 

Tiha komedija dobi mojstrsko zvočno podobo
V zadnji letih technu dodaja epsko širino, ko je poustvaril glasbo kultnega filma Metropolis iz leta 1927 – Fritza Langa. Leta 2005 je poskrbel še za eno mojstrovino. Izdal je soundtrack za film Three Ages iz leta 1923, tiho komedijo, v kateri je zaigral Buster Keaton . Glasba iz tega filma je izšla na posebnem DVD-ju, ki je vključeval tudi sam film in podroben intervju z Millsom o projektu. Svojevrsten dosežek pa je bila predstavitev albuma Blue Potential s francoskim filharmoničnim orkestrom Montpellier. Odlomek si lahko pogledate v videoprispevku.



Njegov najnovejši projekt nosi naslov Thing to know about your robot, ki bodo prinesli še več omehčanih ritmov melodičnih prepletov, znanih kot Millzijski minimal (minimal Jeffa Millsa, op. p.)

Mills tudi po več kot treh desetletjih za gramofoni še vedno slovi kot eden izmed najboljših selektorjev in tehnikov na sceni. Znan je po tem, da vsako ploščo razstavi na prafaktorje in v set vtke le njene najmočnejše drobce ter s tem ustvarja izjemne neponovljive glasbene kolaže. Trije gramofoni, Roland 909 in menjavanje plošč na vsako minuto: Mills z vratolomno hitrostjo manipulira bite in base, vinilke in frekvence. Vse to je že pokazal v seriji Meet Me in navdušil že dvakrat. 27. junija bo Slovenijo obiskal tretjič, na Elektronskem festivalu pod zvezdami – Woodshock 2009.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.