Magazin > Film & Glasba & TV
123 ogledov

Potop v piramide, ki jih ni

Semir Osmanagić EPA
Bosanske piramide. Slovenska filmska ekipa s potapljačema se je potopila v znamenitost.

“Vsi vejo za te piramide, ki jih ni.” Prav ta stavek Marka Krašovca, ki se je s potapljaškim kolegom Bojanom Švabičem potopil v slovito bosansko piramido, najbolje označuje status hriba v mestu Visoko, kjer si prizadevajo, da bi znanstveni svet končno dojel, kar sami vedo že od leta 2005 – to, da ima mesto lastno piramido, v kateri je spletena mreža rovov, ki naj bi bili delo človeških rok. Medtem ko bo Piramida sonca na potrditev morda morala čakati od tu do večnosti, pa naj bi dokaz za človeški prispevek k rovom našla prav slovenska potapljača, ki sta v raziskovanje enega od zalitih rovov pognala tudi mlado filmsko ekipo v sestavi režiserja Tonija Cahuneka, snemalca Aljoša Korenčana in oblikovalca zvoka Grega Švabiča. “Mi smo šli tja za štiri dni, ne da bi vedeli, ali nam bo karkoli uspelo, in smo v šali rekli, da bomo mogoče šli samo na čevapčiče in burek,” je bil o pričakovanjih ekspedicije skromen Cahunek, ki je v snemanje svojega drugega dokumentarnega filma Potop v piramide padel prek Gregovega očeta Bojana, potapljača; ta je kot človek, ki verjame, že večkrat obiskal piramido in se pred šestimi leti povezal tudi z njeno gonilno silo Semirjem Osmanagićem.

Optimisti in skeptiki

Toni Cahunek | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
“Pred pol leta sem se po dolgem času slišal z Osmanagićem in mu rekel, da sem mu, če bo imel kakšne probleme z zalitimi rovi, z Markom pripravljen pomagati,” je povod za raziskovanje, ki sta ga jamska potapljača v družbi tričlanske filmske ekipe menda končala z zadetkom v polno, pojasnil Bojan Švabič. “Ko smo zaplavali v vodo, smo zagledali nekaj vklesanega v tla in videlo se je, da gre za delo človeških rok,” pa je opisal odkritje kolega Marka Krašovca – skeptika, ki ga piramide niso prepričale, a kljub temu meni, da so potrdili tezo o človeškem delu. Ali če povzamemo režiserjeve misli: “Naš namen je bil dosežen, ko je Marko kot skeptik in človek, ki pozna vse, kar se tiče podvodnih materialov, rekel: 'To je delo človeških rok.' V kakšni povezavi je to s piramido, pa je druga stvar. Mi smo odkrili, da gre za delo človeka, hkrati pa nam nihče od strokovnjakov ni znal ponuditi enega tehtnega pojasnila, kdo je to delal.” Cahunek se v 45-minutnem dokumentarcu, ki je bil premierno na ogled v domačem Kranju, poleg raziskovanja rovov ter pogovorov s privrženci teorije in prebivalci Visokega poigrava z različnimi razlagami, kot skeptik pa, če že na kaj, stavi na približno sedem tisoč let staro butmirsko kulturo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.